САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 784787Укупно посета:
 • 2490321Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

ЗНАМО ДА БОЛИ, АЛИ НОВАЦ, ИПАК, ВРАТИТЕ!

СУБНОР Србије има обавезу пред многољудним чланством, посебно и кад су у питању наша и међународна јавност, да се изјашњава о ширим друштваним питањима, па и због тога сматра како има право и обавезу да изнесе став о немилосрдном иживљавању над истином о даљој и ближој прошлости.

Међу те ”теме” спадају, дакако, извештавања у медијима, нарочито  такозваним централним, али и снимање серија за које је белодано да не одговарају фактима и уз то су штедро финансиране из буџетских прихода овог народа.

Поводом почетка још једног спровођења у дело екранизације о четничкој и сличној популацији , СУБНОР се огласио и тај текст можете прочитати на овом порталу под насловом ”За краља”, али на рачун народа”! И утврдићете разлоге и начин обраћања.

Разни медији у Србији су пренели мишљење СУБНОР-а, неки што нису дају простор погођеном Радошу Бајићу, који низом увреда и инсинуација настоји да стави на стуб срама све којима су он и његови, мисли, већ дошли главе или се спремају да их докрајче.

СУБНОР је приморан да реагује и због тога што није, на жалост, напад појединца. У питању је наново рехабилитација квислинштва и покушај сврставања Србије у редове којима никад није припадала.

ОТКУД  ОНИ У ГОДИНИ  ВЕЛИКЕ  ПОБЕДЕ

Зна наш народ да каже ”какав кмет, таква и беседа” и преко аброва, кад се још укључе кметићи да телале, прелази достојанствено ћутећи. Али, баш се манифактурни Радош Бајић разгоропадио путем тобожњих писама из некакве и не знамо чије провинције. И сновиђења подастро ”Блицу” да путем државне куће Танјуга подели са нацијом како му се хоће и може да још једном Србији, мада не само њој, подмеће колаборацију у Другом светском рату и потре славни и јединствен антифашистички партизански покрет баш у години кад славимо, ваљда сви којима је до честитости и истине, победу над окупаторском нацистичком хитлеровском Немачком и њеним верним помагачима у домаћој средини.

О времену кад су родољуби, предвођени комунистима, кренули у освајање слободе и, после тешких година војевања, подигли стег 20. октобра 1944. у Београду, СУБНОР Србије нема потребе да, због историјских чињеница и здравог разума, полемише после седам деценија. Та књига је у светским оквирима склопљена за сва времена. Знају се победници, а не мање ко је и уз чије скуте пузао и у окупацијском вакту водио кажњеничке експедиције против сопственог народа. Много је, на жалост и срамоту, у овој нашој и јединој Србији разноликих бањичких и нишких логора, стратишта попут Шумарица, запаљених кућа и поклане нејачи као у Вранићу, Друговцу и другде.

Хоће ли набеђени синеаста за туђи новац, универзални и, види се у бескрупулозном обрачуну са борачком организацијом Србије, умишљени Бајић кренути у екранизацију таквих нељудских, тобоже антифашистичких а у служби фашизма, акција његове политичке и идеолошке сабраће. На основу сталне колумне, бизарно насловљене као писмо, у по свему судећу истомишљеном ”Блицу”, па онда и у низу сличних ”демократских и ослобођених” медија, неће то ова земља доживети.

 Али је, за узврат, сведок бескрупулозних хајкања на СУБНОР са преко 100.000 часних чланова и приде још две респектабилне међународне организације, чији је суоснивач, ФМАК и ФИР који се, укупно, протежу на преко 120 држава широм планете и са поносом баштине антифашизам и спремају да, заједно са Србијом и осталим победницима над рак раном 20 столећа, прославе гигантску победу с краја 1944. и почетком 1945.године.

ПУНА  УСТА  АНТИФАШИЗМА, АЛИ…

Нисмо знали да је антифашизам коме припадамо ”монструозна идеологија” и питамо због чега онда Бајић међу такве антифашисте гура своје четнике, недићевце, љотићевце, специјалну полицију и тиме све скупа, те ”часне Србе” за којим тугује, компромитује свакодневно.

Чему толика мржња подно Бајићевог шеширића и према земљи у којој је растао, бесплатно школовао, можда и лечио, башкарио пред камерама као шармантни партизанчић и вихором јурио Анђелију по сеоским панађурима? Зар је џепове напунио тек кад се ”освестио” и пригрлио одбачену колаборационистичку емиграцију поражену у Другом светском рату? Или је за идеологују подметања и аброва, клевета и фалсификата, претњи и бесмисленог омаловажавања неопходно и више од здравог разума и стања ствари зацементираног широм планете која се, види се и по Србији у целини, не мири са вампирима нацистичког фашизма одбаченог пре седам деценија?

Није схватљиво, најблаже речено, да Радио телевизија Србије сада, у доба великих припрема за славље прогресивног човечанства, кад су  свим инстанцама власти пуна уста антифашизма и поносног учешћа нашег народа, ствара и дистрибуира тобожње истине ”друге стране”, евидентног саучесника у погромима окупатора и пораженог суборца до задњег метка.

РТС без устезања финансира, попут оне неубедљиве приче о немоћним и простодушним чичама, на неутемељеним историјским чињеницама рехабилитује колаборационисте и о народном трошку, новцем из претплате и буџета Србије, побија слободарску улогу и допринос народа који се увек, од памтивека, опредељивао за истину, правдољубивост, једнакост и хуманост. Био уз раме праве стране, без обзира на жртве које приноси олтару заједничке победе.

Може Бајић, или било ко, да снима колико и шта хоће. Али СУБНОР Србије још једном истиче да се новац народа не може арчити. Државна каса је испражњена захваљујући и таквим ”ствараоцима” и ”власницима” који су милионе и милионе крчмили политиканским договорима и на тајним идеолошким сеансама.

Стигао је, верујемо, тренутак кад се полажу рачуни. То важи и за РТС, али и разноразне бајиће.

Биће болно, али народни новац морају, ипак, да врате!

11 реаговања на Аброви кмета и кметића

 • Lune каже:

  .
  Током окупације Југославије, Југословенска краљевска влада имала је сталне контакте са савезничким командантима који су одлучивали о бомбардовању.

  Генерал Дража Михајиловић је током 1942/43. упутио југословенској краљевској влади тридесет шест депеша којим је тражио бомбардовања Југославије и околних држава. Најинтензивније тражење је било у пролеће и јесен 1942, као и у новембар 1943. године.

  Као циљеве бомбардовања Михајловић је тражио: Марибор, Цеље, рањ, Метковић, Омиш, Загреб, Мостар, Љубишки, непријатељске колоне од Бихаћа ка Книну, Грачацу, Бенковцу, Шибенику и Задру, Сињ, Дрниш, Бор, Београд (Савски мост, мост на Дунаву према Панчеву), пут Земун-Београд, фабрике Икарус, Змај, Терокаревић, Рогожарски и Раковица, као и Топчидер и Ташмајдан, Трепча, Сипски канал, пут Панчево-Вршац, Сићевачка клисура, Параћин (фабрика Теокаревић), Јагодина (фабрика Клефис), Ниш (железничка станица), насеља пречанских Немаца итд. Највише захтева било је за бомбардовање Београда (13), Борски рудник (11) и Метковић (4).[4]

  Од циљева ван Југославије тражени су војни циљеви у Албанији (Тирана, Драч и Скадар), Будимпешта, Софија и фабрике оружја у Немачкој.[5]

 • Lune каже:

  Hoce li Rados Bajic, blagovremeno da posalje svoju „CNN-RTS“ ekipu na mesto dogadjaja, kako bi se izbegle kasnije manipulacije vezano za „paravojske u JVuO“.

  • Lune каже:

   Михаило Дучић, председник Српске Народне Одбране у Америци
   Од свог оснивања, Српска Народна Одбрана стално се бори против непријатеља Америке и Српског народа.
   Подржавала је и подржава херојску борбу ђенерала Драже Михаиловића против ранијих окупатора Југославије и унутрашњих непријатеља: комуниста и хрватских усташа, који су варварским злочинима унесрећили Србе у Старом крају. Наше жртве у току прошлог рата износе преко милион душа. Злочини усташа и комуниста по свирепости и сразмерној величини превазилазе сва крволочна дела историје.

   • Lune каже:

    Moreee, kakvo crno odustajanje,da sam ja vojvoda,pa jos „desnicar“..naredio bi postarima, da svakom penzioneru uz penziju udari 20 po turu,naravno u dve rate..radili su, placali poreze i doprinose, a onda „vostale vojvode“ i „vojvodcici“..vrse dodatno retroaktivno oporezivanje, „minulog i preminulog komunistickog rada“, za popravke slupanih „arapskih i drugih dzipova“..i krpljenje „splavova na vodi“.

 • Lune каже:

  Istina je drukčija..“pozdravite predsednika Miterana“..?
  „Srbija izmedju cetnika i francuske legije stranaca danas“…?
  …………………………………………………………………………….
  Često se tvrdilo da su Draža Mihailović i Charles de Gaulle bili u istoj klasi (promociji) francuske vojne akademije u Saint-Cyru. Istina je, međutim, drukčija. Draža Mihailović i Charles de Gaulle nijesu bili zajedno u vojnoj akademiji. Nijesu se osobno poznavali. Nikad se nijesu ni susreli. Pogledao sam popise pitomaca Saint- Cyra – Mihailovićeva imena nema na njima, ni prije, ni poslije De Gaulleove vojne klase. Arhivi bilježe da je major Mihailović bio 1930. godine na šestomjesečnom artiljerijskom tečaju u Francuskoj – a u De Gaulleovu dosjeu stoji da je u to vrijeme bio bez prekida na Bliskom istoku, u Libanonu i Siriji.

  Nakon Apela upućenog iz Londona francuskoj naciji 18. juna 1940. godine, Slobodna Francuska (La France libre), kojoj je stao na čelo dotad malo poznati general De Gaulle, bila je nalik vladi u izbjeglištvu. Jugoslavenska vlada, koja je izbjegla u Englesku 1941. godine zajedno s kraljem Petrom Drugim Karađorđevićem, imala je sličan položaj. Ta je sličnost, uz ostalo, utjecala na njihove međusobne odnose.

  Vlastite teškoće

  Sukob između partizanskog i četničkog pokreta 1941. godine nije imao gotovo nikakva odjeka u Zapadnoj Evropi, zaokupljenoj vlastitim teškoćama. Vijesti iz balkanskih gudura teško su se probijale do evropskih palača. U samoj Francuskoj, pregaženoj i poniženoj u tzv. „čudnom ratu“ (drôle de guerre), čak su i komunisti, sve do kraja 1942, veličali primjer „smionoga srpskog generala Mihailovića“. Tradicionalne simpatije prema Srbiji, vjernoj saveznici iz Prvog svjetskog rata, potkrepljivale su taj stav.

  U februaru 1943, general De Gaulle je odlikovao Dražu Mihailovića ordenom „Francuskih slobodnih snaga“ (FFL). U popratnom navodu („citaciji“) general je istaknuo primjer „legendarnog heroja, simbola najčišćeg rodoljublja i najvećih jugoslavenskih vojnih vrlina, generala koji se uz podršku rodoljuba ne prestaje boriti na okupiranom nacionalnom teritoriju“. I u svojim Ratnim memoarima Charles de Gaulle je zapisao: „Dodijelio sam Mihailoviću ratni križ u veljači 1944. godine“ (sic! posrijedi je greška koju bi valjalo ispraviti: bilo je to godinu dana ranije). „Dao sam javno saopćenje u vezi s tim kako bih ga (Mihailovića) ohrabrio u trenutku kad mu je tlo izmicalo pod nogama“ (tom II, str. 203).

 • pedjaza каже:

  Problem u Srbiji, kada je u pitanju četnički pokret i drugi kvislinški i kolaboracionistički pokreti, nalazi se u zakonskoj regulativi. Ni jednim zakonom ovakvi pokreti nisu formalno definisani kao organizacije koje su sarađivale sa fašističkim okupatorima, što daje mogućnost veoma proizvoljnog tumačenja njihovog karakera u javnosti. Na taj način omogućeno je da oni budu okarakterisani čak i kao antifašistički, što je veliki sarkazam, ali u praksi ipak prolazi.
  Ovo je više nego dovoljan razlog da SUBNOR Srbije samostalno ili u saradnji sa drugim oragnizacijama antifašističkog opredeljenja, pokrene inicijativu za donošenje zakona u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, kojim bi se jasno definisalo ko su bili antifašistički borci, a ko saradnici okupatora, čime bi konačno i pravno-formalno bila stavljena tačka na dešavanja poput ovog vezanog za Radoša Bojića i druge slične.
  Za predlog zakona potrebno je sakupiti potpise najmanje 30.000 birača, što je preko 3 puta manje od broja članova SUBNOR-a.

 • Lune каже:

  „klapa sad“…hm,hmm“rez“..“Radose, nakrivi malo sesiric,obuci silhozne“..xe,xe
  …………………………………………………………………………………………………….
  BEOGRAD – Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i njegova supruga Katarina letuju na egzotičnom ostrvu na Bermudama iako, kako je naš list već pisao, njihova dugovanja za struju iznose preko šest miliona dinara!
  Kao i uvek do sada, njihovo putovanje vezuje se za boravak kod bliskih prijatelja ili rođaka, u ovom slučaju za suprugu pokojnog premijera Bermuda Lili Gibons i lokalnog milijardera Pitera Grina.
  – Ostrva Bermude otkrili smo na mapi! Pre mnogo godina otkrili smo ih zahvaljujući Dejvidu i Lili Gibons, koji su nam rekli da moramo da posetimo Bermude, pa smo došli kao gosti i odmah se zaljubili, divno je! – rekli su oni za lokalne medije, koji su kraljevski par intervjuisali u luksuznom hotelu „Princes“.

 • Todor Pavlov каже:

  Radio televizija Srbije se nažalost pokazala kao ideološki i politički pristrasna javna medijska kuća iako nesme tako da bude jer je ona vlasništvo svih građana Republike Srbije i svih poreskih obveznika koji plaćaju rad te medijske kuće koja je u vlasništvu Republike Srbije, nažalost kako koja vlast se smeni u Republici Srbiji tako je što veća revizija istorije NOB-a i istorija moderne Srpske države preko državnih i javnih servisa ništa bolja po pitanju revizionističke uređivačke politke nezaostaje ni Radio televizija Vojovdine kroz razne emisije koje ismevaju NOB kroz nazovi humor ko gleda dotčnu televizju zna okojima se emisijama radi nadam se da će jednoga dana prestati revizija istorije NOB-a i bliske istorije Srbije.

 • Lune каже:

  Sto se tice, Bajicevog stajlinga, pomenutog „sesirica“njih su nosili mahom smederevci, a sajkacu sumadinci pa i mnogo sire od sumadije.Mozda „slikoviti Bajic“..kao neki novi „otac nacije“, trazi nekakav „modni stil“ izmedju Ljotica i Draze..samo nezna sta da radi sa subarom Koste Pecanca…jedno je sigurno da „zlocini ne zastarevaju, ni u snu ni u javi…ni filmu“..radi se vec o „medjunarodnim krvnicima i placenicima“,poput ravnogorca Milosa Kostica en company

  “ Ravnogorac, vijetnamski veteran, Mladićev saradnik, za „Novosti“ priča svoju epopeju (4): Sakupljao novac u Americi za organizovanje srpske opozicije. Prošvercovao snajpere za Vojsku RS“

 • Lune каже:

  Na zalost, „intelektualna elita“, koja sebe predstavlja kao „najvece srbe vaseljenje“,raznoliki akademici, doktori nauka..za rusenje drzave i klanje.. se pridruzila, onom najgorem delu „vaskolikog srbstva“, koljacima i medjunarodnim placenicima..pa, nije ni cudo da ima pipke i u „vlasnistvu gradjana srbije“ RTS

  • Lune каже:

   Istina je drukčija

   Često se tvrdilo da su Draža Mihailović i Charles de Gaulle bili u istoj klasi (promociji) francuske vojne akademije u Saint-Cyru. Istina je, međutim, drukčija. Draža Mihailović i Charles de Gaulle nijesu bili zajedno u vojnoj akademiji. Nijesu se osobno poznavali. Nikad se nijesu ni susreli. Pogledao sam popise pitomaca Saint- Cyra – Mihailovićeva imena nema na njima, ni prije, ni poslije De Gaulleove vojne klase. Arhivi bilježe da je major Mihailović bio 1930. godine na šestomjesečnom artiljerijskom tečaju u Francuskoj – a u De Gaulleovu dosjeu stoji da je u to vrijeme bio bez prekida na Bliskom istoku, u Libanonu i Siriji.
   Nakon Apela upućenog iz Londona francuskoj naciji 18. juna 1940. godine, Slobodna Francuska (La France libre), kojoj je stao na čelo dotad malo poznati general De Gaulle, bila je nalik vladi u izbjeglištvu. Jugoslavenska vlada, koja je izbjegla u Englesku 1941. godine zajedno s kraljem Petrom Drugim Karađorđevićem, imala je sličan položaj. Ta je sličnost, uz ostalo, utjecala na njihove međusobne odnose.
   Vlastite teškoće
   Sukob između partizanskog i četničkog pokreta 1941. godine nije imao gotovo nikakva odjeka u Zapadnoj Evropi, zaokupljenoj vlastitim teškoćama. Vijesti iz balkanskih gudura teško su se probijale do evropskih palača. U samoj Francuskoj, pregaženoj i poniženoj u tzv. „čudnom ratu“ (drôle de guerre), čak su i komunisti, sve do kraja 1942, veličali primjer „smionoga srpskog generala Mihailovića“. Tradicionalne simpatije prema Srbiji, vjernoj saveznici iz Prvog svjetskog rata, potkrepljivale su taj stav.
   U februaru 1943, general De Gaulle je odlikovao Dražu Mihailovića ordenom „Francuskih slobodnih snaga“ (FFL). U popratnom navodu („citaciji“) general je istaknuo primjer „legendarnog heroja, simbola najčišćeg rodoljublja i najvećih jugoslavenskih vojnih vrlina, generala koji se uz podršku rodoljuba ne prestaje boriti na okupiranom nacionalnom teritoriju“. ……..I u svojim Ratnim memoarima Charles de Gaulle je zapisao: „Dodijelio sam Mihailoviću ratni križ u veljači 1944. godine“ (sic! posrijedi je greška koju bi valjalo ispraviti: bilo je to godinu dana ranije)…….. „Dao sam javno saopćenje u vezi s tim kako bih ga (Mihailovića) ohrabrio u trenutku kad mu je tlo izmicalo pod nogama“ (tom II, str. 203).

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
11°
Cloudy
07:0317:42 CEST
MonTueWed
min 8°C
17/8°C
17/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.