САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 786740Укупно посета:
  • 2494381Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ШУМАДИНЦИ И СРЕМЦИ  ЗАЈЕДНО

Наставља се традиција, лепи обичаји трају док је добрих људи и идеја.

То су доказали и Шумадинци и Сремци, искористили су свечани државни и историјски тренутак обележавања пробоја Сремског фронта на крају Другог светског рата да се у Адашевцима окупе и проведу неколико сати у евоцирању успомена и дружењу више генерација.

Иницијатори су, ко би други, организација СУБНОР-а у Крагујевцу и њихови пријатељи из сремске равнице.

Делегације су најпре посетиле, после свечаности у Спомен парку крај Шида, месно гробље у Адашевцима и одали пошту партизанским борцима из Шумадије који у изгубили живот у задњим окршајима са нацистима на крају Другог светског рата.

Потом је, у пространој сали Дома културе, организовано заједничко дружење у присуству више десетина становника многих делова Шумадије, али и Војводине, других крајева Србије, затим Републике Српске, Хрватске…

Школи ”Вук Караџић” у Адашевцима уручено је 100 књига за ђачку библиотеку, а активистима, посебно из борачке организације, признања СУБНОР-а Војводине.

Свечаности је присуствовало и око двеста школараца из Шумадије, а најстарији међу њима, већ студенти Милош Дамњановић и Милош Марковић из Крагујевца и Горан Величковић из Раче, постали су чланови СУБНОР-а. Њима је чланске карте уручио председник Републичког одбора проф.др Миодраг Зечевић и подсетио са задовољством да специфична и аутентична антифашистичка организација у Србији, са угледом и на светској сцени, све више јача и обнавља редове младом генерацијом која ће наставити путем слободарства, родољубља и вековне традиције.

 

Једно реаговање на Адашевци

  • pedjaza каже:

    Prijem ovih mladih ljudi u članstvo SUBNOR-a, kao i čitav skup na kome je prisustvovao tako veliki broj školaraca, na najbolji način trasira put SUBNOR-a u budućnost.
    Te mlade generacije, koje za NOR znaju samo iz knjiga i filmova, koji možda i nisu imali prilike da se kroz nastavni program u školama na adekvatan način edukuju iz oblasti antifašizma, upravo će kroz druženje u čast velikih događaja iz tog perioda, najbolje spoznati značaj antifašističke borbe.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
10°
Clear
06:3316:12 CET
TueWedThu
min 7°C
16/4°C
13/1°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.