САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 777118Укупно посета:
  • 2475688Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ОТАЏБИНА СЕ МОРА ЧУВАТИ

Поводом годишњице пробоја Сремског фронта 12. априла 1945. године крај заједничке гробнице на гробљу у Адашевцима где је сахрањено 415 бораца из Шумадије, заједно са сремским партизанима који су животе положили у борбама за коначно ослобођење наше земље, одржан је комеморативни скуп.

Венце су положиле делегације СУБНОР-а Адашевци, Шумадије, Крагујевца, Тополе, Аранђеловца, Раче, Уба, Секције Прве пролетерске бригаде, Основне школе „Сестре Радовић“ из Белосаваца и чланови породица погинулих бораца.

Скупу су се обратили председник СУБНОР-а Шид Јовица Степанић и председник СУБНОР-а Шумадије пуковник Жељко Зиројевић, који је између осталог рекао: „Поклањамо се сенима најбољих синова Шумадије и Срема који збратимљени леже у заједничкој гробници. Они су пали да би ми живели у слободи, срећни али и да знамо да се Отаџбина мора чувати и бранити. СУБНОР је био, биће и остаће непремостиви бастион и препрека за све који призивају фашизам и који покушавају да неистинама искривљују историјску истину о нашој антифашистичкој борби“.

Пред спомен гробницом уз присуство великог броја ученика из Шумадије и Шида изведена је први пут поема посвећена пробоју Сремског фронта као и уручене спомен књиге које је библиотеци у Шиду, Адашевцима и основној школи „Вук Караџић“ уручио књижевни клуб „Др Саша Божовић“ из Крагујевца и њен председник књижевник Јасмина Ан Јовановић, аутор поеме.

Скупу у Дому културе присуствовале су делегације СУБНОР-а Србије на челу са председником Душаном Чукићем, Покрајинског одбора СУБНОР-а Војводине, Ужица, Бајине Баште, Аранђеловца и других места.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
22°
Light Rain
05:1320:15 CEST
SunMonTue
min 18°C
23/18°C
25/18°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.