САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 784787Укупно посета:
  • 2490321Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

ОЗРЕНЦЕ СЛАВИ НАРОД

Обележена је 73-ћа годишњица погибије алексиначке групе Озренског партизанског одреда у селу Суботинац.

Подсећајући на тај догађај Мића Милојевић, секретар Општинског удружења бораца НОР-а је исктакао да се група Озренског партизанског одреда 3. фебруара 1943. године нашла у близини Суботинца. Био је мраз, па је сишла у село сместила се у кућу Данила Ивковића Чола за кога су мислили да је сарадник партизана. Није им било сумњиво када је домаћин предложио да из куће пређу у шталу и потом обавестио Недићеву Српску државну стражу. Док су партизани спавали недићевци су их опколили.

Борба је трајала скоро цео дан и у њој су погинули Војислав Ивковић, Радослав Ивковић, Миодраг Миловановић Фића, Синиша милосављевић, Милорад Петровић Јанко, Раде Петровић, Момчило Поповић Озрен, Слободан Стевановић, Драгиша Стошић и Радослав Филиповић.

Да би застрашили народ Немци су наредили мештанима Суботинца да побијене партизане на моткама пренесу у Алексинац где су их изложили на тргу. Ова вест болно је одјекнула поморављем. Посебно омиљени били су Миодраг Миловановић Фића и Момчило Поповић Озрен.

Венце на спомен обележје подигнуто 1951. године код спомен костурнице испред О.Ш. “Љупче Николић“ у Алексинцу положили су потомци Миодрага Миловановића и Радета Петровића, делегација СУБНОР-а, локалне самоуправе на челу са Ненадом Станковићем, председником Општине, делегације резервних војних старешина, удружења пензионера и Покрета социјалиста.

Делегација СУБНОР-а је са представницима резервних војних старешина, удружења пензионера, месне заједнице Суботинац и борачке организације у Суботинцу положила цвеће на спомен обележје на месту погибије бораца и на Спомен обележје код основне школе које је подигнуто 1978.године и посвећено погинулим Озренцима.

Једно реаговање на Алексинац

  • pedjaza каже:

    Ovo je samo jedan od primera saradnje domaćeg stanovništva sa slugama okupatora i samim okupatorima. Nažalost, veliki je broj takvih i sličnih situacija bilo, a danas se vrlo retko pominju. Da nije SUBNOR-a, mnogo toga bi se zaboravilo, a mlađe generacije ne bi ni saznale da se ikada dogodilo, jer se o tome ne mogu informisati iz školskih udžbenika, niti preko medija. Stiče se utisak kao da treba da se stidmo antifašizma, kao da smo sami krivi što smo bili napadnuti i branili se, kao da je trebalo da dopustimo da okupatori slobodno vršljaju po našoj zemlji, a njihovi saradnici ubijaju nedužno stanovništvo samo zato što pripada nekom narodu ili ideologiji.
    Treba otvoreno reći da mi u Srbiji trenutno nemamo ozbiljnu političku snagu koja promoviše ideje antifašizma. Ima onih koje deklarativno poštuju antifašističku borbu u svojim programima i pojave se na po nekoj manifestaciji tog karaktera, ali je to većinom slabo i nedovoljno.
    SUBNOR Srbije, u tom smislu, ulaže velike napore, ali on je ipak nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija, čiji položaj u društvu je uglavnom određen voljom ljudi koji su na vlasti.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
11°
Cloudy
07:0317:42 CEST
MonTueWed
min 8°C
17/8°C
17/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.