САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 797142Укупно посета:
  • 2517037Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

СРБИЈУ ВИШЕ НЕЋЕ НИКО УБИЈАТИ!

Опростићемо, ако будемо могли, заборавити само ако нас не буде било. Ово је записано као порука, аманет, поводом тужног обележавања почетка мучке агресије НАТО пакта на нашу земљу пре 19 година.

У Алексинцу, недужном граду у средишњој Србији, у мрклу ноћ  тог 24. марта 1999. године, као и широм недужне српске државе, урликнуле су сирене објављујући напад непријатеља из ваздуха. Тоне бомби, први пут у Европи после Другог светског рата у којем су наши борци били део победничке антихитлеровске и антифашистичке коалиције, сручиле су се на изненађене и у ни чему криве људе посејавши за тили час смрт.

ЋУТАЛО СЕ „ПО ЗАДАТКУ“

 О том стравичном злочину, о побијеним  и рањеним хиљадама и хиљадама становника Србије, бранилаца војника и полицајаца, разореним градовима, претвореној у рушевине инфраструктури, није се до пре неку годину могло слободно говорити код нас благодарећи додворичкој досовској власти која је ћутала ”по задатку”, прихватала натовско лицемерје да смо добрим делом били ”колатерална штета” и саму акцију називали ”милосрдни анђео” да би оправдали крволочност  и злочин над злочинима својих ментора који су им подарили фотеље и терористима са Косова и Метохије омогућили да се хвале самосталношћу.

У достојанственој овогодишњој мартовској ноћи, са упаљним свећама у рукама, Алексинчани су заједно са Председником Републике и свим министрима, припадницима Војске и МУП, највишим представницима Републике Српске, црквеним великодостојницима, амбасадорима пријатељских држава, одали пошту крај споменика страдалницима у 78 дана нецивилизованог погрома тобоже цивилизованих демократских европских држава и Америке удружених у натовску агресивну војну алијансу.

На специфичном помену говорио је Председник Републике Србије Александар Вучић.

„Шта данас да кажемо ми на које је бачено 420.000 пројектила и скоро 40.000 касетних бомби, пошто су нам убили 2.500 људи у тачно 2.500 ваздушних удара. Један човек по једном нападу, тек да тај број може да се подели у ситне проценте и тек да неко за људе може да каже колатерална штета и то за оне који су злочине чинили – мала.

Колико је тога урађено против нашег народа, а да смо морали да ћутимо, јер би се некоме замерили ако бисмо рекли да смо страдали“. 

УБИЈАЛИ СУ СА НАМЕРОМ

Кад год кажу колатерална штета, ми ћемо рећи име и презиме убијеног, зато што знамо да њихово убиство није била грешка већ намера.

„Све је смишљено и изведено са јасним циљем, сваки од 500.000 пројектила спроведен је и бачен са намером да се убијају људи, цивили, да се убијају наши војници, полицајци, Србија. То су хтели, то је био њихов циљ. То је била цена коју смо поднели да би они победили, како су рекли – зло. А то зло је била борба да сачувамо интегритет и слободу“.

„Злочине су назвали колатералном штетом да би могли да их оправдају, али, док сам председник нећу им то дозволити. Србија има понос и памти оне који су за њу дали животе и никад тај злочин неће бити савршен и неће Србија бити понижена, нити ће моћи да јој отимају шта коме падне на памет“. 

„Србија коју нису убили и никада неће њихова је највећа клетва, а наш задатак и наша будућност“, рекао је председник.

Рекли су, подсећа Вучић, да је то била борба против диктатуре.

„Онда кад више није било диктатуре, онда су протерали наше људе са Косова, одвојили Црну Гору, а онда су дефинитивно одузели Косово. Толико о части и њиховом образу. Све бомбе и сви искидани животи нису били довољни.Казна коју је неко смислио као да још није извршена. Као да цела ова земља треба да постане један велики споменик нечијим политичким амбицијама“, указао је председник Србије.

„Ми јесмо у праву, и они знају да ми јесмо у праву и знају да они нису у праву“, рекао је председник Вучић. 

НАПАД ЈЕ ЗА ЊИХ БИЛА ИГРИЦА 

Данас јачамо полако и постепено, економски смо снажнији, избегавамо помисао о сукобу, избегавамо помисао на освету.

„Знам да ће овај пут морати добро о свему да размисле и да нађу бољи разлог него што су га имали пре 19 година. Нема оправдања и нема простора за крваву иронију. Али, има нашег памћења“, напомиње председник.

Како је рекао, узели су нам више него што имају да понуде, узели су нам животе људи, што је највеће богатство, убијали су нас у возовима, на пијацама, децу на ноши, 79 деце, а све су то правдали борбом против имагинарног зла.

„Рекли су да се боре против зла, а зло је било то што смо рекли да Косово припада Србији, зло је било што смо га бранили. И дан данас је Косово главна тема. Нећемо да ћутимо и да жртве представљамо колатералном штетом. Морамо да урадимо све да га не губимо“, рекао је српски председник.

„Нама је то на овом месту злочина више него јасно. Нама је потребан живот и морамо да урадимо све да га не изгубимо, да не бисмо били нечија статистичка грешка. Да бисмо могли да одговоримо на све. Србија пуна живота наша је обавеза према онима који су овде убијени. То је и најбољи одговор онима који су нас колатералном штетом прогласили. Жива, вредна и радна Србија њихова је клетва, а наш задатак“.

„Зато је данас ту само део дипломатског кора, хвала вам што сте ту. Хвала вам што сте дошли овде и што показујете поштовање према жртвама“. 

Сада нам је, рекао је Вучић, више од свега потребан живот и морамо да га стварамо свакога дана и да будемо довољно снажни, јаки, да одвратимо све оне који би да политику зачине смрћу и бомбама – „обично српском смрћу“. 

„Рат и напад на Србе и Србију је била игрица, у којој је све било имагинарно осим последица по нас. Други су измислили оправдање за тај злочин и назвали га колатералном штетом.Ово је земља која има своје достојанство, свој понос, која памти све оне који су за њу дали животе.И никада због тога овај страшни злочин неће бити завршен“, наводи председник.

Како је рекао, нико неће моћи Србију безразложно да кажњава и ради шта му падне на памет.

„Не измишљамо ми Алкесинац, који је сравњен са земљом. Ово је Србија, земља која има своје достојанство и понос. Која памти све оне који су за њу дале животе. Неће Србија бити понижена и неће моћи било ко од ње да отима. Имамо карту у рукама да можемо да кажемо шта су нам радили. Имамо право да кажемо шта мислимо, кроз шта пролазимо, а то право ћемо искористи до краја.  Зато и не треба да се лажемо зашто је КиМ и сада главна тема, јер смо се подигли из пепела и мало ојачали, што је и то мало за нас – за њих велико.

„Немамо право да злочин зовемо другим именом, и због убијених, због последица које трпимо, због потребе да сачувамо нашу земљу“. 

НЕЋЕМО У НАТО

Александар Вучић је истакао да ће сви у свету морати да чују глас Србије и да цене српски живот, јер и ми ценимо животе свих који су око нас.

Поручио је да Србија хоће да њена будућност не буде мање важна од било чије нити њен интерес мање важан од туђих интереса.

„Доста сте нам убијали и порушили. Много сте нам узели, време је да нам нешто и дате и да признате сопствени злочин“, истакао је Вучић.

„Да, хоћемо партнерство и са вама, да постанемо од непријатеља пријатељи, само нас не терајте да заборавимо и да своју земљу кривимо“, додао је председник.

Хоћемо, додао је Вучић, да од непријатеља постанемо пријатељи, „хоћемо партнерство, али чланство у НАТО-у нећемо, било би превише соли на љуту рану“.

„Убијали сте нас због тог Косова, али то више не можете. Данас је свима јасно и данас Србија која живи и ради може да каже свима шта хоће. Наш живот је постао наш глас. Мораће да почну да цене наш живот. Доста сте нас убијали. Да, хоћемо партнерство и са вама који сте страшне злочине урадили. Не, нећемо у НАТО“, каже Вучић. 

„Нико не даје право било коме да насиљем убија земљу и народ. Морамо да се понашамо рационално и да гледамо у будућност. Да тражимо пријатељство. То је једини пут из ћорсокака. Наставићемо да се боримо за мир и стабилност“.

„Лепа нам је Србија, свакога дана је лепша и богатија. Другу земљу немамо нити је тражимо. Ово је наша домовина, једина лепа српска отаџбина. Србију више нико неће моћи да напада, јер ће Србија бити све јача. Никоме нећемо дозволити да понизи Србију“, поручио је Вучић.

Додао је да Србију више нико неће моћи да напада и да ће Србија економски да јача и да ће бити војно снажнија и довољно јака да себе и народ заштити.

„Никада никоме нећемо да претимо, чуваћемо мир и стабилност, али никоме нећемо дозволити да унизи Србију“, подвукао је Председник Републике Србије Александар Вучић у Алексинцу.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
10°
Clear
05:3317:55 CET
SunMonTue
min 5°C
20/6°C
14/3°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.