САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 784787Укупно посета:
 • 2490321Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

НЕМЦИ И ЧЕТНИЦИ У ИСТОМ ЗЛОЧИНУ

Општинске организације СУБНОР-а Аранђеловца и Тополе су одали пошту, на месту где су током Другог светског рата масовно страдали цивили из тих и суседних општина Љига и Лазаревца.

У Аранђеловцу где су Немци без суђења обесили 21 недужног цивила положени су венци. Председник Општинског одбора СУБНОР-а Радомир Радосављевић истакао је да су у том делу Шумадије, током четворогодишњег рата, страдали бројни цивили само зато што се нису покоравали окупатору и њиховим слугама, као и због израженог антифашистичког става. Само из аранђеловачке општине страдало је 437 цивила, највише од четничке каме.

Члан Председништва СУБНОР-а Радојица Миливојевић, чији отац је био у строју у Првој пролетерској бригади, подсетио је на бројне ужасне злочине које су чинили окупатори по аранђеловачким селима, а посебно на 26. децембар 1943. године у селу Копљари где су четници само у том дану заклали 22 човека, 19 Рома и три Србина. Говорио је о погубној идеологији нацизма и фашизма и суровости грађанског рата.

Добривоје Мојсиловић, члан СУБНОР-а, тада ученик аранђеловачке гимназије, гледао је како Немци ликују приликом вешања Срба. Војислав Павловић из села Крћевца код Тополе, сећа се како су жандарми одвели његовог оца на вешање.

Скуп је добро медијски пропраћен, шира јавност је обавештена о злочинима који се не смеју заборавити.

Једно реаговање на Аранђеловац

 • pedjaza каже:

  Veliki je broj primera uspešne i plodotvorne saradnje Namaca i četnika, na ovim prostorima, kao i spomen obeležja koji nas podsećaju na njihove zajedničke ili odvojene zločine. Jajinci, Staro Sajmište, Muzej Banjičkog logora, Spomen park „Šumarice“ kod Kragujevca, logor na Crvenom krstu u Nišu, spomenik oslobodiocima Beograda 1944, spomen obeležje „Sremski front“, spomenik na Kadinjači i mnoga drugi objekti, samo su neki od njih.
  Nakon završetka tog nesrećnog Drugog svetskog rata, u kome je palo preko 50 miliona žrtava fašizma i u kojem je i stanovništvo naše zemlje masovno i nemislorsdno stradalo, imali smo dobro izgrađen odnos prema svim tim nemilim događajima, smatrajući da takav stav nikada neće biti doveden u pitanje.
  Nažalost, nije bilo tako. Promenom vlasti posle petooktobarskog puča 2000. godine, sve se drastično promenilo. vlast započela postupak minorizacije žrtava fašizma i njihovih pomagača, kao i rehabilitacije dokazanih ratnih zločinaca. SUBNOR je od ugledne boračke i antifašističke organizacije postao udruženje primorano na samofinasiranje i izopšteno je iz bilo kakvih važnih pitanja i diskusija koja se tiču oblasti istorije, kulture, boračkie socijalnie zaštite učesnika i invalida rata, tj svih sfera u kojima bi njegovo uključivanje bilo normalno i logično.
  Ovakva situacija je moralno nedopustiva, jer se vređaju nevine žrtve najsurovijih metoda iživljavanja i likvidacije.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
11°
Cloudy
07:0317:42 CEST
MonTueWed
min 8°C
17/8°C
17/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.