САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 779210Укупно посета:
  • 2479960Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ТАКО СЕ СТВАРАЛА СРПСКА ДРЖАВА

Уз богат свечарски програм општина Аранђеловац обележила је свој дан. Тога 26. јула 1859. године Књаз Милош је одредио да се досадашње ушорено место Врбица убудуће зове Аранђеловац.

Боравећи на киселој води у Буковичкој Бањи наредио је и да се изгради црква св.Архангела Гаврила, коју је обилато помогао, а мештани су учествовали у изградњи. Црква и сада достојанствено обележава време када је велики Књаз, поштујући значајно учешће народа тога краја у устанцима против Отоманске царевине, подигао и објекте којима се Аранђеловац и данас поноси.

Милош Обреновић и његови потомци су, поред градског парка од преко 30 хектара, хотела „Старо здање“, објеката за лечење „киселом водом“, изградњом „Новог здања“ у којем се сада налази општинска администрација, бројним установама, задужио овај део Шумадије да се трајно сећа његове историјске улоге. Аранђеловчани су подигли  споменике Великом Књазу, на уласку у град и изласку.

У организацији свечаности СУБНОР Аранђеловца имао је значајну улогу. Поред  присуства свечаној седници Скупштине општине и другим манифестацијама, организовао је полагање венаца и одавање поште ратницима који су животе дали у борби за стварање модерне српске државе.

На дан општине присутне делегације положиле су венце и одале пошту испред споменика Књазу Милошу, рад вајарке Дринке Радовановић и испред споменика погинулим ратницима од 1912-1918.год. на општинском тргу. Венце су положиле делегације општинa Аранђеловца, Хан Пијеска, Птуја, Трeнчианске Тeплице из Словачке, пријатељске Палестине и  СУБНОР-а Аранђеловац. Протокол полагања венаца на оба места водио је СУБНОР што је посебна част за наше удружење. Учешћем на таквим догађајима снажимо већ постојећи углед борачке организације у целини.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
20°
Clear
05:4319:41 CEST
ThuFriSat
min 18°C
32/19°C
33/19°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.