САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 782287Укупно посета:
  • 2485931Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

СЕЋАЊЕ НА ХРАБРЕ ПАРТИЗАНЕ

Прошло је 74 године од трагичног догађаја кад је у неравноправној борби са Немцима и њиховим сарадницима, у селу Тулежу код Аранђеловца страдао Космајски и Други шумадијски партизански одред.

Тога 22. фебруара 1942. погинуло је 30 партизанских бораца, од којих и народни херој Светомир Младеновић из села Сараоци код Велике Плане, који је да  не падне у руке непријатеља, последњи метак сачувао за себе.

 Био је то повод да делегације борачких организација Аранђеловца, Младеновца, Сопота, Барајева и Гроцке положе венце, евоцирају успомене и одају дужну пошту неустрашивим борцима за слободу.

Скуп је поздравио председник општинског одбора СУБНОР-а Радомир Радосављевић. Посебно је истакао обавезу свих да чувају спомен обележја бораца палих за слободу.

Скупу се обратио и председник секције Космајског партизанског одреда Радисав Раша Петровић који је говорио о ратном путу Космајског и Другог шумадијског одреда са освртом на војнополитичку ситуацију крајем 1941. и на почетак 1942. године. Присутне су поздравили и председници борачких организација Сопота и Барајева.

Ценећи напор мештана села Тулеж на одржавању споменика свим погинулим борцима за слободу у ослободилачким ратовима, а посебно страдалим партизанима, у име ОО СУБНОРа Аранђеловац, председник те организације уручио је Повељу „22. фебруар“ Месној заједници Тулеж и Радисаву Алимпијевићу.

Учесници комеморативног скупа посетили су и Дом МЗ Тулеж, положили венце испред споменика погинулим ратницима од 1912-1918, 1941-1945 и 1999.год. и одали пошту.

Чувајући успомене на те славне борце који су се супроставили агресору и њиховим сарадницима, учињен је примеран допринос да се од заборава отргну храбра дела и жртвовање за слободу.

Једно реаговање на Aранђеловац

  • pedjaza каже:

    Partizane, koji su se predvođebi KPJ i maršalom Titom hrabro borili protiv fašističkih zlotvora i njihovih domaćih pomagača, nikada ne treba zaboraviti. Komunisti su bili najuporniji borci protiv fašizma i najveći sinovi svojih naroda.
    Nažalost, poslednjih godina u nekoliko evropskih zemalja, komunistička ideologija je proglašena totalitarnom i gotovo izjednačena sa fašizmom, što je potpuna kontradiktornost. Posebno je zabrinjavajuće što postoji ozbiljna inicijativa da se na nivou EU, koja navodno baštini tekovine antifašizma, komunizam takođe proglasi jednom od totalitarnih ideologija i samim tim zabrani delovanje komunističkih partija i organizacija.
    SUBNOR Srbije, bez obzira što je nestranačka i nepolitička organizacija, ne bi trebalo da ne reaguje na ovakve pojave, odnosno, trebalo bi da jasno podigne svoj glas protiv ovako grbog nipodašzavanja antifašističkih tekovina, koje se bliži fazi u kojoj bi se sledbenici najsuperiornije antifašističke ideologije (komunizma) stavili u isti rang sa onima protiv kojih su se borili sa dobrobit svojih naroda, zemalja i čitavog čovečanstva.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Clear
06:2818:32 CEST
MonTueWed
min 6°C
16/4°C
18/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.