САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 784853Укупно посета:
  • 2490463Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ИДЕЈЕ  ХЕРОЈА  УВЕК ЖИВЕ

У Галерији  уметности Смотре ”Мермер  и звуци” у Аранђеловцу је упричена  упечатљива изложба о народном хероју из Другог светског рата и предратном напредном левичару и активисти студентском и партијском Иви Лоли Рибару.

Изложбу су припремиле докторанткиње са Катедре за историју уметности Философског факултета у Београду Јасмина Новаковић, Мина Лукић и Марија Васиљевић. Ауторке су  истакле да је живот стални узор младим генерацијама док дело постаје нераскидиво од КПЈ, па главна сећања на Иву Лолу нису само споменик и меморијални музеј на Гламочком пољу и Споменик народних хероја у Београду на Калемегдану.

Општински одбор СУБНОР-а Аранђеловца  утицао је да се изложба усмери у токове како доликује легендарном имену коме је изложба и посвећена. Присуством је допринео да има и дубоки филозофски приступ сеђања на предратни и ратни животни пут и утицај идеја чији је носилац био Ива Лола Рибар. Чланови СУБНОР-а похвалили су младе ауторке што су се одлучиле да јавности укажу на актуелизацију живота и дела и намеру да се укључи и интерпретација у  контексту хероја великих идеја. То је посебно значајно кад обележавамо јубиларну годину победе над фашизмом.

Једно реаговање на Аранђеловац

  • pedjaza каже:

    Ivoi Lola Ribar, revolucionar, pravnik, student filozofije, sekretar CK SKOJ-a, predsednik USAOJ-a, član Vrhovnog štaba NOV i POJ i narodni heroj Jugoslavije, bio je uzor mnogim posleratnim generacijama omladinaca. Postao je simbol omladinskog progesrivnog delovanja i mnoge omladisnke organizacije su ponele upravo njegovo ime.
    Njegova tragična pogibija, 27. novembra 1943. godine, bila je veliki i nenadoknadiv gubitak za čitav Narodnooslobodilački pokret Jugoslavije.
    Stoga je potrebno da danas, kada su mnogi legendarni heroji potisnuti i stavljeni u zapećak, potencirati dela i zasluge kako Ive Lole Ribara, tako i mnogih drugih sinova naroda, koji su svoj život utkali u borbu za slobodu svoje zemlje i naroda.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
10°
Mostly Cloudy
07:0417:40 CEST
TueWedThu
17/8°C
17/3°C
14/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.