САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 789317Укупно посета:
  • 2499082Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ЗАЈЕДНО У БОРБИ ПРОТИВ ФАШИЗМА

Барања је свечано обележила 29. новембар – завршетак Батинске битке и 70 година ослобођења од фашизма у Другом светском рату.

Бројне делегације, представници Републике Хрватске, локалне самоуправе, Осијека, Белог Манастира, Вуковара, ОО СУБНОР-а Апатина, Сомбора, Суботице и Шида.

Након полагања венаца на споменик партизанима и црвеноармејцима, на академијин говорио је и потпредседник СУБНОР-а Србије и председник СУБНОР-а АП Војводина Светомир Атанацковић, који је поред осталог истакао: „Уговором Врховног команданта НОВЈ и ПО Јосипа Броза Тита и Врховног команданта Црвене армије СССР Стаљина, о заједничкој борби у сламању фашизма, посебно на трериторији Југославије, показао се веома значајним, јер ослобођењем делова југословенске територије, стварени су услови за протеривање непријатеља и заустављање у напредовању повлачења немачких јединица групе армија „Е“ преко Грчке и Македоније. Ослобођењем Београда, створени су услови за ослобођење Војводине, и даље преко Дунава, Барање, Славоније и Хрватске.

Та јесен1944. године, када су јединице 51. ударне дивизије НОВЈ и Црвене армије све више стварале услове за формирање 3. украјинског фронта и снажним ударима приморавали неприја-теља на повлачење и наносили му огромне губитке у људству и техници, отварајући пут напредовања ка Будимпешти и Бечу, као основни циљ здружених снага ЦА и НОВЈ“.

Потпредседник СУБНОР-а Србије посебно је поручио „да је обавеза бораца, њихових потомака и поштовалаца да бране тековине створене заједничком борбом наших народа. Морамо да отргнемо од заборава борце што су дали младе животе против највећег зла у историји човечанства“.

Једно реаговање на Барања

  • pedjaza каже:

    Slaman je fašizam na prostoru Jugoslavije uz ogroman broj žrtava kako jugoslovenskih, tako i sovjetskih. Svi ti borci su hrabro jurišali na fašističke neprijateljske snage, u nadi da će slomiti fašizam za uvek. Imajući u vidu veličinu zla protiv koga su se borili i vrednost slobode koju će tom bormom izvojevati, mnogi nisu žalili ni svoje živote, znajući da ih neće izgubiti uzalud.
    Danas, sedam decenija kasnije, u situaciji smo da se, na neki način, opet moramo boriti protiv fašizma. Istina, taj fašizam ima drugačije pojavne oblike. Ne radi se o okupaciji kao nekada, ali imamo na delu privremeno zaposedanje delova teritorije nekadašnje zajedničke dršave, pa i same Srbije, od strane onih koji to rade na mnogo suptilniji način. Kroz stacionaranje vojnih trupa koje navodno treba da obezbede mir, osnivanje raznoranih nevladinih organizacija, ali i marionetizaciju aktuelnih vladajućih garnitura, pritiskaju nas, ucenjuju, zastrašuju, a neretko upućuju i otvorene pretnje, ukoliko se ne budemo ponašali onako kako oni od nas traže, predstavljajući svoje zahteve i ultimatume kao tzv. „evropske vrednosti“. Centri iz kojih se te vrednosti plasiraju, već decenijama unazad potvrdili su se kao baze agresorskih delovanja na mnoge zemlje sveta.
    Antifašizam zato mora biti jači nego ikada nakon 1945. godine, kada je pobeđen, ali ne i totalno uništen.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Mostly Cloudy
07:0715:57 CET
WedThuFri
min -2°C
3/-3°C
4/1°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.