САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 773719Укупно посета:
  • 2469691Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

НАГРАДА СУБНОР-У ИЗ РУСИЈЕ

СУБНОР Србије примио је још једно огромно међународно признање: поводом Дана ослобођења Београда од немачких и осталих фашиста у Другом светском рату, Свесавезна организација ветерана Руске Федерације одликовала је десеторицу наших чланова престижном Медаљом за заједништво.

Тек установљено одличје се први пут уручује странцима и због те части је у Београд, у оквиру руске делегације коју је предводио министар одбране Сергеј Шојгу, допутовао председник организације руских бораца генерал армије Михаил Мојсејев.

На Меморијалном комплексу ослободилаца, где су сахрањени југословенски партизани и Црвеноармејци, уприличена је свечаност на којој су добитници, уз пригодне говоре и образложења да заједништво доприноси миру и разумевању међу народима, добитницима генерал Мојсејев, иначе задњи начелник Генералштаба оружаних снага Совјетског Савеза, срдачно уручио одликовања са пропратним документом.

Одликовани су, одлуком Сверуског савеза ветерана Руске федерације: ратни курир Саве Ковачевића на Сутјесци и Пека Дапчевића у време Београдске операције октобра 1944. Михајло Миша Мирковић, носиоци Партизанске споменице 1941. Владислав Сретеновић из Крагујевца и Драгољуб Аризановић из Зајечара, ослободиоци Београда Зденко Дупланчић и Милан Атељевић, председник СУБНОР Шумадије пуковник Жељко Зиројевић, председник Покрајинског одбора СУБНОР Војводине Светислав Атанацковић, председник СУБНОР Пчињског округа Мирољуб Стојчић, заменик председника СУБНОР Србије генерал Видосав Ковачевић и председник СУБНОР Србије Душан Чукић.

Добитницима је, у име Владе Републике Србије, честитао министар Зоран Ђорђевић, председник Скупштине Београда Никола Никодијевић, представници Војске Србије, државни секретар Његован Станковић, као и дипломате из амбасада антихитлеровске коалиције у Другом светском рату.

На Гробљу ослободилаца Београда одата је и пошта настрадалим припадницима партизанске и Народноослободилачке војске и совјетске Црвене армије који су дали живот у борбама са нацистичком армадом што се, готово недељу дана, грчевито одупирала у покушају да заустави победнички пут ка Берлину.

Церомонијалу, уз највише државне и војне почасти, присуствовали су и многи некадашњи борци, чланови СУБНОР-а и других патриотских организација, грађани и, што је посебно било видљиво, ученици многих школа – доказ да се Београд вратио својој препознатљивој слободарској традицији и антифашизму као нади сваког демократског друштва, устао против прекрајања историје и фалсификата који су, у реваншистичком руху, до недавно харали нашим просторима.

Једно реаговање на Београд

  • pedjaza каже:

    Sve čestitke dobitnicima Medalje za zajedništvo.
    Oni su, svojim aktivnostima, radom i zalaganjem, to prestižno priznanje zbilja zaslužili.
    Svesavezna organizacija veterana Ruske Federacije i SUBNOR Srbije predstavljaju najbolji primer plodne saradnje boračkih i antifašističkih organizacija dveju zemalja, koja dodatno unapređuje tradicionalno dobre i prijateljske odnose između naših država.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
17°
Rain
04:5220:27 CEST
FriSatSun
min 11°C
21/11°C
22/12°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.