САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 777118Укупно посета:
  • 2475688Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ДУГ ПУТ ПАРТИЗАНА ДО ПОБЕДЕ

Дуг и славан пут прошли су партизани од устаничког пуцња у српској Белој Цркви 7. јула 1941, преко других места широм поробљене државе до Ужичке Републике, оснивања у босанском Рудом Прве пролетерске пред командантом Титом, отсудних битки са хитлеровском солдатеском и измећарима, до ослобођења Београда 20. октобра 1944. и крајње победе и освајања слободе у Другом светском рату.

Тај прави пут, у оквиру антифашистичке борбе раме уз раме са савезницима и посебно са совјетском Црвеном армијом, остаје на част нашем народу и нашој Народноослободилачкој борби чије тековине већ седам деценија часно баштини СУБНОР Србије.

У знак сећања на дане кад је пре 75 година основана Народноослободилачка војска Југославије, Градски одбор Београда је заједно са секцијама које окупљају борце прослављених јединица и њихове потомке и поштоваоце организовао свечаност посвећену јубилеју. У уводном слову је председник Градског одбора СУБНОР-а Бора Ерцеговац говорио о путу до победе Прве пролетерске дивизије, Друге пролетерске дивизије, Треће ударне дивизије, Четврте крајишке дивизије, Пете крајишке дивизије, Шесте личке пролетерске дивизије, Седме банијске дивизије, Осме кордунашке дивизије, Дванаесте славонске дивизије.

Бројно стање првих дивизија се кретало од 2.500 до 4.000 бораца, а све до краја 1943. године до 5.000  јер услови ратовања нису дозвољавали гломазне јединице. Касније, до краја рата, дивизије су имале и више од 10.000 људи. Поменуте дивизије су учествале у отсудним биткама са непријатељем и коначном ослобађању југословенске територије.

Свечаности је присуствовао велики број бораца, поштовалаца, представника Војске Србије, других организација, чланови СУБНОР-а међу њима и председник Републичког одбора Душан Чукић.

Уприличено је и уручивање признања Војске Србије поводом параде 2014, спомен медаљу је Бори Ерцеговцу уручио пуковник Слађан Ристић.

На свечаности су ученици Основне школе ”Сутјеска” из Земуна рецитовали родољубиву поезију, а реномирани хор друштва ”Браћа Барух” из Београда сплет песама везаних за Народноослободилачку борбу као и ”Партизам сам, тим се дичим” симбол и статусну мелодију СУБНОР-а Србије.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
22°
Light Rain
05:1320:15 CEST
SunMonTue
min 18°C
23/18°C
25/18°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.