САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 773880Укупно посета:
  • 2469903Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

НЕ  СМЕМО  ДА  ПОГРЕШИМО

Србија је поново на искушењима, ако свако од нас доносећи одлуке има пред собом ваше дело и жртве – нећемо погрешити. Не смемо.

Овим речима је Председник Републике, Томислав Николић, окарактерисао време у коме живимо и како треба да се понашемо при новим изазовима.

Повод за оцену је ослобађање Београда на крају Другог светског рата и слома хитлеровске окупаторске солдатеске у октобру 1944. Председник је положио венац, уз државне почасти, у меморијалном комплексу посвећеном храбрим борцима наше партизанске народне војске и јединица совјетске Црвене армије.

Београд је читавих 1287 дана био у канџама нацистичке армаде уз помоћ квислиншке владе Милана Недића и његових следбеника верних Трећем рајху. У октобарским данима 1944.године, освајајући улицу по улицу, погинуло је око три хиљаде наших бораца и преко хиљаду црвеноармејаца. За многе од њих задње станиште је, где се с пијететом одаје пошта, на Гробљу ослободилаца Београда.

Државни комеморативни церемонијал је предводио министар у Влади Републике Србије Александар Вулин, који је рекао:

”Ми смо народ велике и славне антифашистичке прошлости, а много већи народи него што је српски не могу да се похвале таквим доприносом у борби за ослобађање човечанства”.

Венац СУБНОР-а Србије положио је председник Душан Чукић са члановима Председништва Јелисаветом Миловановић и генералом Видосавом Ковачевићем. Делегација је у спомен књигу уписала:
”Нико и никад не може да потре слободарски подвиг наших партизана и сабраће по оружју и циљевима из ондашњег Совјетског Савеза”.

Пошту ослободиоцима је указао председник Скупштине Београда Никола Никодијевић, а посебно и амбасадори земаља који су се заједно са нама бориле, у оквиру тадашње заједнице совјетских народа – Русије, Азербејџана, Белорусије, Украјине.

Венце су све делегације, у оквиру државног протокола и потом појединци и разна удружења, положиле и на Споменик совјетском војнику.

Представници Републичког одбора положили су цвеће на гробове Александра Ранковића, Коче Поповића, Слободана Пенезића, Пека Дапчевића, Мијалка Тодоровића, Благоја Нешковића, Сретена Жујовића, Радивоја Јовановића, као и Душана Симовића.

Једно реаговање на Београд

  • pedjaza каже:

    Prilikom oslobađanja Beograda palo je 3.000 partizana i 1.000 crvenoarmejaca, a sa neprijateljske strane preko 10.000 nacista. Bio je to najveći nemački poraz na tlu Jugoslavije do tad. U borbama za oslobođenje Beograda ginuli su partizani iz svih delova Jugoslavije – Šumadinci, Crnogorci, Ličani, Dalmatinci, Krajišnici, Bosanci, Slavonci, Sremci, Beograđani, oko 800 italijanskih partizana, itd. Oslobođenje Beograda je pobeda Jugoslovenske revolucije.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
20°
Partly Cloudy
04:5320:28 CEST
SunMonTue
21/12°C
23/14°C
22/15°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.