Београд

НЕЋЕ  ПРОЋИ  КОЛАБОРАНТИ

Срамотно је да се у 21.веку на улицама Београда, граду хероју и страдалнику у Другом светском рату, појављују аветињски симболи нацистичких окупаторских армада и туђинске заставе и фотоси колабораната који су, постављени да верно служе хитлеровцима, завили у црно хиљаде породица Срба, Јевреја, Рома и других грађана.

Осуђених на смрт само због тога што не припадају ”аријевском соју” и нису по искривљеном идеолошком укусу твораца тадашњег погромашког поретка и покорних егзекутора.

Ново рочиште у судници на београдском Црвеном крсту окупило је предлагаче рехабилитације Милана Недића, председника владе у поробљеној Србији претходно и генерала краљевске војске, затим више десетина аплаудера таквом чину.

 Али и, у исто време, велики број антифашиста, посебно чланова респектабилног СУБНОР-а који су се окупили на позив Градског одбора, да јавно и оштро изразе протест што се још једном у задње време грубо фалсификује историјска истина и, на основу недоказивих накнадно ширених ”сазнања”, осведочени сарадници окупатора желе да силом на срамоту прогласе доброчинитељима и тобожњим спасиоцима поробљеног народа.

Изабраник хитлеровске солдатеске, смештен у фотељу председника наметнуте владе, побегао је главом без обзира са својим газдама пред ослобођење Београда 1944. Дотерао је до Аустрије, одакле су га припадници британске армије, у оквиру антифашистичке коалиције којој су све време Другог светског рата били поуздан ослонац Народноослободилачка војска и партизанске јединице, вратиле победничким властима. У нашем главном граду спремано је суђење за разнолика недела колаборације, а током истражног поступка Недић је извршио самоубиство.

Рочиште одржано овог 8.фебруара забринуло је широку јавност не само Србије што су се у Београду, пред судском зградом, појавили појединци са уздигнутим хитлеровским поздравом, сликама не само Недића него и озлоглашеног челника окупацијске ”зборашке” дружине Љотића, а чуле су се и песме и повици карактеристични за мрачне дане Другог светског рата.

То није и не могу бити ни Београд ни Србија који су дали немерљив допринос сламању фашизма у поробљеној Европи. Слободарски народ ове земље није, без обзира на колаборанте, никад сарађивао са окупаторима и горд је на антифашизaм којим се поноси сав поштен свет. И удружене државе нашег континента којима тежимо и због тога што борбу против фашизма и нацизма прихватају и шире као цивилизацијску тековину.

СУБНОР је баштиник славне традиције и свим демократским средствима ће се, верујући у рaзум правне државе, одупирати враћању рецидива издаје, прогона, реваншизма, ретроградних идеја за које се веровало да их никад више нико неће ни помињати.

Градска организација Београда ће у том смислу, посебно због локација судова којима су у надлежности ”предмети” накнадне памети извесних политичких групација и појединачних интереса, наставити окупљања и, на захтев многобројног чланства, јавно се супротстављати наметнутим неодрживим покушајима рехабилитације колабораната у Другом светском рату.

Протествоваће и сви којима је Србија на срцу. Извитоперивањем прошлости нема бољитка у будућности.