САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 773384Укупно посета:
  • 2469192Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

АНТИФАШИЗАМ НАС УПИСАО НА КАРТУ СВЕТА

У традицији нашег народа, у Београду, у Србији, антифашизам је звезда водиља.

Ове речи су се још једном чуле на новом сећању у овој слободарској години поводом седам деценија од коначних борби за ослобођење целе наше земље и главног града после свих патњи под окупаторским игом хитлеровске немачке солдатеске и помагача у Другом светском рату.

У Београду, на Теразијама, код Игуманове палате, испред споменика у облику гранитног стуба, окупио се народ да ода пошту недужним жртвама које су фашисти, у знак одмазде што су се дрзнули да освајачима и њиховим слугама из домаћих редова пруже отпор, обесили 17.августа 1941. на гвоздене бандере за електричну струју.

Српске родољубе су зликовци оставили да висе неколико дана и непрестано телалили како ће на исти начин проћи свако ко се усуди да буде на било који начин противник окупаторској сили.

Немци су петорицу храбрих људи, окривљених за наводне терористичке активности, стрељали у дворишту злогласног Гестапоа, а онда унакажене донели на Теразије и обесили о бандере јавне расвете.

За слободу Србије су страдали: студент Милорад Покрајац, кројачки радник Јован Јанковић, обућар Светислав Милин, земљорадник из околине Сопота Велимир Јовановић и борац Космајског партизанског одреда Ратко Јевић.

Споменик родољубима је на Теразијама подигнут 1983.године. На дан стравичне погибије, у августу 1941, венац је у недељу поподне, у име Владе Србије, положио министар за борачка питања Александар Вулин, као и заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић.

Венац је на споменик положила и делегација Градског одбора СУБНОР-а Бограда.

”Антифашизам нас је ставио на карту цивилизованог света. Србија не би могла да буде део тог света да није било антифашистичког отпора. Антифашизам је у бити Србије и Београда, због тога смо увек и били на правој страни. Пречесто смо то заборављали, мењали олако имена улица, брисали хероје, ослободиоце, прилагођавали се тренутним идеологијама и партијама на власти” – рекао је министар Александар Вулин. Пред спомеником родољубима антифашистима убијеним 1941. године на београдским Теразијама, на почетку дугих окупацијских година у Другом светском рату, четворици младих људи који су жртвовали живот за своју Србију, прихватајући позив слободара да активним отпором и борбом не дозволе уништавање народа и комадање државе.

Једно реаговање на Београд

  • pedjaza каже:

    Pokušaji okupatora da zastraše narod javnim linčovanjem, nisu urodili plodom. Naviknut da se suprotstavi svim zavojevačima i da se bori, pa ako treba i žrtvuje, za slobodu svoje zemlje, naš narod je i fašistima pružio otpor i to na tako veličanstven način, da je naša zemlja upisana zlatnim slovima u istoriji antifašizma.
    Spomenik koji predstavlja sećanje na jedno mračno vreme stradanja, i ovog puta je bio mesto okupljanja poštovaoca antifašističke borbe. U vreme kada se fašistička ideologija povampirila u mnogim zemljama Evrope i sveta, antifašistička svest građana očigledno raste. To je dobro, ne zbog osvetoljubivosti i širenja nekakve mržnje, već zbog potrebe da se mir i sloboda cene na adekvatan način i spremnosti da se brane svim sredstvima u slučaju da budu ugroženi.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
19°
Partly Cloudy
04:5120:27 CEST
TueWedThu
28/18°C
29/19°C
31/19°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.