САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 782253Укупно посета:
 • 2485885Укупно прегледа:
 • 3Тренутно посетилаца:

ДАН  КАД  СЕ СЛАВИЛА  РЕПУБЛИКА

Градска органиазција СУБНОР Београда свечано је обележила Дан Републике, 29. новембар –  један од највећих празника у некадашњој СФРЈугославији,

Централна манифестација, одржана у великој сали организације на негдашњем Тргу братства и јединства у Београду, отпочела је интонирањем химне „Хеј Словени”, коју је певало више од 200 присутних бораца и поштовалаца традиције НОР.

Бора Ерцеговац, председник београдског борачког удружења, подсетио је да је Другим заседањем АВНОЈ-а успостављен Национални комитет ослобођења Југославије, да је избегличкој влади и краљу Петру Другом Карађорђевићу забрањен повратак у земљу, као и да је Антифашистичко веће народног ослобођења Југославије конституисано у законодавно и извршно представничко тело Југославије.

О значају АВНОЈ-а је говорио Живадин Јовановић, бивши шеф југословенске дипломатије. Тим одлукама уставног карактера изграђени су врховни државни органи нове Југославије па је због тога тај датум и записан као дан стварања нове Југославије. Јовановић је подсетио и да је АВНОЈ одлучио и да се нова земља изгради на демократском принципу као државна заједница равнпоравних народа, а да се Јосип Броз Тито, генерални секретар Комунистичке партије Југославије и врховни командант Народноослободилачке војске и партизанских одреда Југославије, прогласи за маршала Југославије.

Јовановић је и указао да је на темељима тих одлука већ 29. новембра 1945. године проглашена Федеративна Народна Република Југославија – федерација са 6 република и 2 аутономне покрајине (позната и као друга Југославија), а да је истоветно и формално укинута монархија.

Дан Републике 29. новембар обележен је и у организацији општинских удружења бораца на подручју Београда.

На свечаној седници СУБНОР Звездаре у чланство је примљен, између осталих, и Едип Шерифов председник Градске општине Звездара, док је у СУБНОР Раковица поводом обележавања ове значајне годишњице наглашено да ће тамошњи председник градске општине Милосав Миличковић бити 12. функционер (од укупно 17 у Граду Београду) који је постао члан СУБНОР-а Србије.

Једно реаговање на Београд

 • pedjaza каже:

  Obeležavanje 29. novembra u glavnom i najvećem gradu Srbije, podsećanje na njegov istorijski značaj, prijem lokalnih funkcionera u članstvo SUBNOR-a i niz drugih aktivnosti, idu u prilog dalje afirmacije tekovina NOR-a i antifašističkih vrednosti.
  Tokom 90-ih godina prošlog veka odbačen, nakon 2000. godine i potpuno ukinut kao državni pratnik, 29. novembar poslednjih godina doživljava istinsku reafirmaciju. Ova godina, u kojoj je navršen sedmodecenijski jubilej održavanja Drugog zasedanja AVNOJ-a, istorijske prekretnice na ovim prostorima, svakako će biti godina od koje će decenijama unazad važan istorijski datum ponovo dobiti mesto koje mu pripada.
  SUBNOR kao antifašistička i slobodarska organizacija, svakim danom se potvrđuje kao uzdanica negovanja tekovina najsvetlijeg rata u našoj istoriji i potitivnih vrednosti koje su proistekle iz NOR-a.
  29. novembar ima dvostruki značaj, jer pored održavanja istorijske sednice AVNOJ-a, istog dana dve godine kasnije (1945) Ustavotvorna Skupština je donela Deklaraciju o proglašenju FNRJ, čime je zvnaično konstituisana jedna savezna i 6 federalnih republika. Za 2 godine, biće obeležen i jubilej tog događaja, koji je bio rezultat opredeljenja ogromne većine naroda Jugoslavije da se ukine monarhija i uspostavi republika, na referendumu održanom 11. novembra 1945. godine.
  Imajući u vidu sve navedeno, nastojanje SUBNOR-a da se 29. novembar uvrsti u red državnih praznika, kao dan kada je, između ostalog, i Srbija postala republika, ima potpuno istorijsko utemeljenje i suštinsko opravdanje. Mnoge republike u svetu obeležavavaju kao državni praznik dan kada su uvele republikantski oblik vladavine, pa bi sasvim logično bilo da takva praksa postoji i u Srbiji.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
12°
Rain Shower
06:2818:32 CEST
MonTueWed
13/6°C
16/4°C
17/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.