Београд

ОСЛОБОДИОЦИМА ВРАЋАЈУ ОТЕТЕ УЛИЦЕ

Правда и истине ипак побеђују! На Дан победе над фашизмом стигла је добра вест из Скупштине Београда да ће херојима из Другог светског рата, ослободиоцима нашег главног града, маршалу Толбухину и генералу Жданову, који су погинули у авионској несрећи на Авали приликом доласка на прославу десетогодишњице слободе, поново бити враћене улице.

Претходну срамну одлуку брисања имена, па накнадног додељивања потом негде на периферији, доносиле су негдашње досовске власти у налету болесног реваншизма и потирања улоге нашег народа у антифашистичкој борби.

СУБНОР Србије се енергично супротстављао свим тим срамним потезима и сада поздравља решење Градске скупштине Београда у великој нади да ће и остали у Србији, који су се годинама поводили за политикантским хировима, достојно вратити имена улица, тргова и уклоњене споменике појединаца чије су заслуге евидентне за Србију која је увек била на правом путу борбе са свим врстама агресора.

Намеру Градске скупштине Београда сазнали смо из вести агенције Танјуг, чији текст преносимо са задовољством у целости:

”Градски менаџер Горан Весић изјавио је да ће на првој наредној седници Скупштине Града Београда, већ током маја, бити прихваћена иницијатива да совјетски хероји, маршал Фјодор Толбухин и генерал Владимир Жданов, добију улице достојне њиховог дела и онога што су учинили за ослобођење српске престониоце.

Весић је рекао да ће Комисији за споменике и називе тргова и улица бити предложено да досадашња улица Гоце Делчева на Новом Београду добије име Булевар маршала Толбухина, а Похорска улица да добије име Улица генерала Жданова.

„Данас, када Европа слави 71. годишњицу победе над фашизмом и Дан Европе, која је створена на темељима антифашизма, слободе и демократије, Град Београд се придружује овој прослави поруком да се сећа хероја Другог светског рата који су дали одлучујући допринос победи над фашизмом у Србији“, истакао је градски менаџер.

Такву иницијативу је, пре неколико месеци, поднео министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, као грађанин Београда. Он је иницијативу поднео да би се се исправила неправда нанета ослободиоцима Београда, маршалу Толбухину и генералу Жданову, када су промењени називи улица које су деценијама носиле њихова имена, да би потом, када је бившој власти постало јасно да је направила грешку, били додатно понижени тако што су по њима назване улице на периферији града.

„Министар Стефановић је у свом писму подсетио на величину дела ових совјетских хероја и обавезу нашег друштва да њихово дело памти и да се достојно одужи, како њима, тако и Црвеној армији, која је дала одлучујући допринос ослобађању Београда од нацистичког окупатора“, рекао је Весић.

Он је додао да је Комисија за споменике и називе тргова и улица Града Београда прихватила ове предлоге.

Весић је рекао да маршал Толбухин и генерал Жданов заслужују достојније улице од оних које су им доделиле бивше власти – у Рипњу и на Лазаревачком друму на Чукарици – и истакао да су „предложене улице на Новом Београду заиста прави начин да се одужимо овим херојима“.

„Данас, када Европа слави 71. годишњицу победе над фашизмом и Дан Европе, која је створена на темељима антифашизма, слободе и демократије, Град Београд се придружује овој прослави поруком да се сећа хероја Другог светског рата који су дали одлучујући допринос победи над фашизмом у Србији“, рекао је Весић.

Он је додао да је антифашистички покрет у бившој Југославији био најснажнији у читавој од нациста поробљеној Европи, чиме смо дали велики допринос победи над фашизмом.

Градски менаџер је рекао да је одлука да се промени име улици Гоце Делчева природна, с обзиром на то да Делчев, који је био оснивач, вођа и идеолог МРО (Македонска револуционарна организација) 1893. а потом и БМОРО (Бугарска македонско-одринска револуционарна организација), није задужио ни Србију, а ни Београд својим делима.

„Политика организација којима је руководио Делчев била је изразито антисрпска, тако да нема разлога да Делчев има улицу у Београду, без обзира на то што ми поштујемо колико он значи други народима“, рекао је Весић у изјави агенцији Танјуг.