САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 779210Укупно посета:
  • 2479960Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

СЛАВЉЕ НА МЕСТИМА УСТАНКА

Општина Бољевац и организације Савеза бораца и Савеза резерних војних старешина организовали су обележавање Дана устанка народа Србије и 74.годишњицу формирања Бољевачког партизанског одреда, прве јединице отпора окупатору у Тимочкој крајини.

Скуп је одржан на историјском месту званом Ваља Рнж, између устаничких села Подгорца и Злота.

Прослави су присуствовале и положиле венце и цвеће на спомен чесми палим борцима делегације из општина Зајечар, Књажевац, Сокобања, Бор и Неготин, делегације Социјалистичке партије Србије из Зајечарског и Борског округа, СНС из општине Бољевац, Савеза бораца из Злота, Друштва Соко из Бора, Друштва акцијаша из Бора и потомака бораца из Злота и Подгорца.

О значају Дана устанка у Србији, са посебним освртом на борбени пут БПО, говорио је председник Савеза бораца општине Бољевац:

„Мало смо говорили о тим младим људима, носиоцима устанка у Тимочкој крајни, о њиховој храбрости, патриотизму и револуционарном заносу. Од пет чланова Окружног комитета КПЈ Зајерчар, који су 30. јуна 1941. године донели одлуку о подизању устанка у Тимочкој крајни, четворица су проглашена за Народне хероје а само је један дочекао ослобођења земље“. Бољевачки партизански одред формиран је 28. јула 1941. године на месту званом Балц, на оброницима планине Малиник. У првом строју овог одреда били су 23 борца. Упоредо са успесима одреда, расла је и његова популарност код народа. Тако је одред само за месец дана нарастао на преко 400 бораца и представљао је за окупатора велику опасност имајући у виду близину Борског рудника, који је за окупатора, због производње бакра за потребе ратне индустрије био од стратешког значаја.

На свечаности је изведен успешан уметнички програм.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
20°
Clear
05:4319:41 CEST
ThuFriSat
min 18°C
32/19°C
33/19°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.