САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 797147Укупно посета:
 • 2517044Укупно прегледа:
 • 2Тренутно посетилаца:

АГРЕСОРИ  БЕЗ  СТИДА  И  САВЕСТИ

Агресори из 19 држава, окупљени у војну групацију звану НАТО, бомбардовали су 1999. године читавих 78 дана малу државу и народ Србије.

Ратну операцију против тадашње Савезне Републике Југославије, у којој се налазила и Црна Гора, лицемерно су Американци и њихови савезници из Европе назвали ” Милосрдни анђео” и спроводили под лажним изговором да то чине како би спречили хуманитарну катастрофу на Косову и Метохији.

Циљ бруталног напада од марта до јуна 1999. био је да се измени мапа Европе у корист шиптарских сепаратиста и на непокорној српској земљи инсталира моћна база атлантске милитантне алијансе као место за припрему и одашиљање интревенционистичких трупа у разне регионе ради ширења империјалне западне моћи.

О мучким данима масовног терора над недужним народом и државом посвећен је, поводом петнеастогодишњице агресије без стида и савести, импозантни међународни скуп у Сава Центру у Београду и са низом пропратних манифестација у организацији Београдског форума за свет равноправних, СУБНОР-а Србије и Клуба генерала и адмирала Србије.

УБИЦЕ  НИСУ  КАЖЊЕНЕ

У петак предвече је у пространом холу конгресног центра Сава отворена ретроспективна изложба фотографија о тешким данима безразложне натовске агресије. Са више стотина фактографских доказа, у одабиру академског сликара Милена Чуљића, аргументовано је и хронолошки потврђено једно од најтежих страдања народа Србије. Изложбу је, иначе, отворио генерал-потпуковник Љубиша Стојимировић, председник Клуба генерала и адмирала Србије.

НАТО авијација, у садејству 19 држава, извела је 26.095 погубних летова. У просеку 334 дневно и уништила 119 најелитнијих инфраструктурних, културних, медијских, школских, здравствених, научних и других објеката, а у исто време онеспособила још 907 за време да се, у ствари, никад не опораве. Само материјална штета премашује, према грубим проценама, преко 100 милијарди долара, не рачунајући трајне последице по становништво због немилосрдног бацања из ваздуха бомби и пројектила са осиромашеним ураном – иначе под ригорозном забраном свих планетарних прописа.

У току агресије убијено је више од 4000 људи, међу њима и много деце. Рањених од касетних бомби и ракета било је на десетине хиљада. Злочинци нису имали милости, гађали су све што су им радари показивали и главешине наређивале. Тако се на нишану нашла и зграда ТВ студија државне телевизије, иако никад, у историји светског ратовања, ни једна кућа таквог значаја и циља није била дозвољена војна мета. А у Београду су натовци то учинили у мрклој ноћи и убили 16 беспомоћних недужних људи.

Злочинци из 19 западних држава, који су се без иједног одобрења Савета безбедности ОУН упустили у стравичну ратну офанзиву против мале земље са оптужбама исфабрикованим и јасном жељом да у име свог господства покоре и казне непослушне, нису ни по ком основу кршења међународног права и због злочиначке агресије судски одговарали. Чак су и наше, оне досовске власти постављене у фотеље после петооктобарског преврата, одустале од правосудног гоњења одговорних лидера од Клинтона, преко Солане, до Блера и осталих налогодаваца.

НИШТА  НИЈЕ  ЗАБОРАВЉЕНО

Један период неке власти не чини укупну историју и једном наводно опроштене кривице неће важити за сва времена.

НАТО злочини у Србији 1999. године никад неће бити заборављени. И кривци ће кад тад платити за своја недела.

О томе су отворено и говорили учесници међународног научног скупа у Сава центру. Преко 100 најугледнијих интелектуалаца из близу 40 држава широм света и још дупло више из наше земље и са неколико стотина посматрача, окупљених у једној од репрезентативних дворана, аргументима су доказивали злочин НАТО према Србији пре 15 година. У указали да се тај силеџијски приступ на светској сцени наставља без зазора изазивајући разна ”пролећа”, регионалне ратове, међунационална трвења са погубним последицама.

Мир, равноправност, толеранција, међусобно разумевање – како је то у уводу рекао и председник Београдског форума, негдашњи шеф југословенске дипломатије, Живадин Јовановић –  немају алтернативу. У истом стилу говорили су и Момир Булатовић, председник Владе СРЈ у време агресије, затим генерал-пуковник Леонид Ивашов из Русије,адмирал Елмар Шмелинг из Немачке, академик Велко Влканов из Бугарске, мировњак Сокор Гомес из Бразила, др Жан Бриемон из Белгије, др Џон Махер из САД и многи други.

Учесницима овог надасве значајног светског окупљања обратио се, као суорганизатор, председник СУБНОР-а Србије проф.др Миодраг Зечевић.

РЕЧ МИОДРАГА ЗЕЧЕВИЋА МОЖЕТЕ ПРОЧИТАТИ ОДВОЈЕНО НА ОВОМ ПОРТАЛУ.

У оквиру обележавања 15-годишњице мучке агресије НАТО на нашу земљу, у Београду ће се одржати још неколико манифестација.

Научни скуп под насловом”ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ – Глобални мир вс.Глобални интервенционизам и империјализам” биће и у недељу у Сава центру. У другом делу, од 16,30 часова, одржаће се Омладински форум о теми ”Улога омладине у промовисању мира, демократије и социјалне правде”.

У понедељак, у 9.30 часова, испред Храма Светог Саве на Врачару стартоваће међународни маратон мира до Свете горе у Грчкој.

Комеморативна свечаност одржаће се у 11 часова у парку на Ташмајдану, поред споменика деци жртвама натовског бомбардовања.

У 12 часова, у Парку пријатељства на Новом Београду, биће положени венци и цвеће на споменик Вечни пламен.

   

3 реаговања на Бомбе као аргумент

 • Lune каже:

  Пензионисани пуковник проф. др Душко Бањац, дипломирани електроинжењер, један је од креатора једноставне формуле којом је сачувана већина технике ВЈ од напада из ваздуха. Каже да није ред да ми ћутимо о томе, ако нам већ Американци одају признање.

  Официр и научник који је радио у Центру оружаних снага за стратегијска истраживања и студије „Маршал Тито” у Београду као водећи научни истраживач, био је и научни и стручни водитељ државног пројекта „Противелектронска борба у систему Општенародне одбране СФРЈ”.

  Још док је беснео рат у Вијетнаму, 250. Ракетни пук ЈНА (сада 250. Ракетна бригада) вежбао је гађање у пустињи у рејону Астрахана, изучавана је до детаља технологија и стратегија, пре свега, америчких снага.

  – Тада смо од Вијетнамаца прикупљали сва искуства везана за противваздушну одбрану која су нам пружали Совјети. Вијетнамци су имали велика искуства са совјетском противваздушном одбраном у обарању америчких авиона. Кључ успеха био је у игри технологија и тактике коју је омогућавала техника. Американци су овладали контролом ваздушног простора. Потом су Совјети модификовали своје ракете и изненадили Американце. То се догађало и на Блиском истоку – каже пуковник Бањац.

  Дакле, модификације противваздушних ракета у ЈНА вршене су на основу дејстава у Вијетнаму и на Блиском истоку. Југословенске снаге одбране добијале су те податке од Руса кроз билтене и литературу који су у то време представљали војну тајну.

  Међутим, сведочи Бањац, југословенска војска и сама је разрађивала модификацију електронске и ПВО заштите и заштите других електронских средстава у оквиру војне и цивилне индустрије.

  Пројекат „Противелектронска борба у систему Општенародне одбране СФРЈ” , вођен под шифром „Кобац”, обухватао је учешће 39 доктора наука и више од 40 магистара, великог броја инжењера и официра са завршеним највишим војним школама из различитих научних и научнообразовних институција из цивилних и војних структура ЈНА.

  – Читава мудрост била је до детаља упознати противника, а онда наћи решења за супротстављање. Схватили смо да су они технолошки толико супериорни, да смо из свих силних научних истраживања и експеримената створили већ поменуту тактику. Сви резултати у тактичком маскирању разрађени су и дати у студијама које су урађене у Центру за стратегијска истраживања и студије „Маршал Тито”, а потом су јединице вежбале маскирање, коришћење терена, објеката и насеља, прављења макета у миру. Тако су снаге ПВО Војске Републике Српске обориле „мираж” код Сарајева, Ф-16 на Грмечу, „харијер” код Горажда…– наглашава Бањац.

  НАТО је, такође, изучавао дејства у Босни. Американци су извршили комплетну анализу дејстава у такозваној „балканској ваздушној кампањи”, која је трајала од 31. августа до 14. септембра 1995. године. Од 1994. године надгледали су небо и дејствовали по позиву Унпрофора.

  Како нису могли да пронађу скривене тенкове и артиљерију, бомбардовали су стационарне радарске центре и центре везе на Пљешевици, Козари и другим местима.

  – Та анализа НАТО-а показала је да им не одговара да одлуку о бомбардовању доносе заједно УН и НАТО, јер то подразумева да се гађају циљеви које одобре искључиво УН. Тај двоструки кључ ограничавао је НАТО и зато су, спремајући напад на Југославију, елиминисали други кључ, односно УН – указује пуковник.

  Али, за рат се припремала и Војска Југославије. Зато су, уочи бомбардовања, производиле макете авиона и оклопних возила.

  – Користили смо терен и били смо маскирани. Употребљавали смо мамце, како би противнички ловци остајали што дуже у ваздуху, као мета – прича пуковник Бањац.

  Позиција беле кокошке у снегу

  Током целе каријере пуковник Бањац је изучавао тактику НАТО-а. „Ако добро познајеш мач, наћи ћеш штит да се заштитиш”, поентира пуковник Бањац. Читава стратегија била је створити позицију „беле кокоши у снегу”. Читава мудрост била је – бити невидљив.

  „Апсурд је да су снаге ВЈ, без стелт-технологије, постале невидљиве. Као што је апсурд што је невидљиви ловац Ф-117, са стелт-технологијом, оборен старом совјетском ракетом”, каже пуковник Бањац.
  Александар Апостоловски

 • Lune каже:

  После формирања Краљевине СХС влада ове државе дала је своју званичну сагласност да се све српске добровољачке јединице у Сибиру покоравају француском генералу Жанену који је командовао трупама Антанте, и на тај начин су озваничиле учешће српске војске у интервенцији страних армија у унутарруском конфликту.

 • pedjaza каже:

  Mnogo puta kroz istoriju su na području naše zemlje brojani mrtvi i ranjeni. Istorija nam je prepuna stitističkih podataka vezanim za ratove, ratna stradanja, broj napada, broj učesnika u tim ratovima, broj civilnih i vojnih žrtava, vrednost materijalne štete itd.
  NATO agresije se većina stanovništva seća, jer je bila pre 15 godina, što nije dugačak period. Ako manifestacije, koje se održavaju tim povodm u Beogradu, uspeju da bar malo podstaknu one koji kroje sudbinu sveta da se zamisle nad onim što se 1999. godine ovde događalo, to će biti veliki uspeh. Na veliku žalost, uglavnom se sve posmatra kroz novac, a ratovi, vojne agresije i razne druge intervencije su postale sredstvo da njihovi akteri ekonomski ojačaju, na bazi unišstavanja drugih. Ljudski životi su postali samo staistički podaci.
  Poginule ne možemo da oživimo, posledice zbog osiriomašenog uranijama ne možemo preduprediti, porušeno možemo obnoviti (premda je za to potrebno mnogo sredstava), ali podsećanjem na ono što se pre 15 godina ovde događalo i temeljnom naučnom obradom i analizom tih događaja, možemo poslati glas osude i tog i svakog drugog nasilja kome su mnoge države na našoj planeti izložene.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
11°
Clear
05:3317:55 CET
SunMonTue
min 5°C
20/6°C
14/3°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.