САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 797341Укупно посета:
  • 2517396Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

СПОМЕНИК СКОЈЕВЦУ

У центру Бора је, након осам година, окривен споменик скојевцу, патриоти и учеснику НОП-а Томиславу Томи Миловановићу. Лепо спомен обележје са чесмом нестало је градњом објекта “Максија”, али је недавно, ангажовањем борачке организације, биста пронађена и постављена на исто место. –  Тома Миловановић је рођен 1922. године у Зајечару, стрељан је 19. фебруара 1943. у логору на Бањици. Члан СКОЈ-а постао је 1941. као радник у Машинској радионици у Борском руднику. Тамо је брзо стекао углед оданог скојевца и симпатизера НОП-а. Половином октобра 1942., ухапшен је у рацији фашистичких окупатора и спроведен у логор на Бањици. У логору је дуго мучен, али није одао ни једног друга, нити је изустио и реч на штету НОП-а. Отишао је у легенду као један од највећих родољуба источне Србије – нагласио је, откривајући споменик у бронзи и мермеру, Жарко Петровић, председник СУБНОР-а Бор. О донацији и срадњи са борачким организацијама говорио је Благоје Спасковски, директор РТБ-а Бор подсећајући да ће комбинат бакра и убудуће бити најчвршћи ослонац организацији бораца и потомака старих српских ратника. Венце и цвеће на споменик Томи Миловановићу положили су представници локалане самоуправе, борачких организација Бора, Сокобање и Бољевца, родбина и РТБ Бор.

  

Једно реаговање на Бор

  • pedjaza каже:

    Organizacija SUBNOR-a u Boru je ovim gestom pokazala privrženost stavu u negovanju tradicije NOR-a, kroz odavanje poštovanja jednom od najznačajnijih narodnih heroja ovog dela Srbije. Neadekvatan odnos vladajućih garnitura u Srbiji i na nivou mnogih lokalnih samouprava nakon 2000. godine, učinio je da mnoga spomen obeležja budu zapuštena, prepuštena zubu vremena (zbog neodržavanja) ili čak uklonjena sa mesta gde su se godinama i decenijama nalazila, a da za njih nije bilo pronađeno neko drugo prikladno mesto.
    Tomislav Toma Milovanović je žrtvovovao svoj mladi život, ne želeći da oda svoje saborce. Njegov odlazak u sigurnu smrt, uz predhodno stravično mučenje, potvrda je herojskog držanja, ideoločke doslednosti i čvrste vere u ono za šta se borio. Nije želeo da sačuva svoj život u zamenu za živote drugih antifašističkih boraca i stoga je zaslužio večnu slavu i zahvalnost.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Clear
05:2717:59 CET
TueWedThu
min 3°C
13/0°C
15/2°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.