Бор

ЗЛО НЕ СМЕ ДА СЕ ПОНОВИ

Дан победе над фашизмом обележен је у Бору полагањем венаца на Костурницу хероју Црвене армије поручнику Акшајеву испред топионичке капије борског рудника. Венце на споменик палом хероју Црвене армије положили су, са представницима СУБНОР-а Бор, Амбасада Руске федерације у Србији.

На месту где је био споменик, Жарко Петровић председник СУБНОР-а Бор је рекао: „Овај скромни споменик директори РТБ-а су својевремено склонили и уништили без икаквог објашњења“.

На споменик палим борцима и жртвама фашистичког терора, на Тргу ослобођења у Бору, мајору Црвене армије Рјабенку и припадницима Совјетске Црвене армије који су погинули у борбама 1944. године за ослобођење села Злот, венце су положили представници Амбасаде Руске Федерације, Центра министарства одбране Бор, Министарства унутрашњих послова ПУ Бор, мештани села Злот и ученици ОШ „Петар Радовановић“, СУБНОР-а Бор и Удружења Ратних ветерана источне Србије.

Жарко Петровић, председник СУБНОР-а Бор, нагласио је да је Србија и у Другом светском рату, као и увек у својој славној историји, била на страни истине и правде, на страни добра. На нама је да заједно радимо на очувању антифашистичке традиције, са жељом да се страдања из Другог светског рата никада не понове.