САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 777118Укупно посета:
  • 2475688Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ВИТЕЗОВИ СЛОБОДЕ У ДЕЛИМА УМЕТНИКА

Поводом Десетих песничких сусрета „Живадин Стевановић“ у Борчу је отворена изложба слика члана СУБНОР-а Милоша Игњатовића и одржан песнички маратон.

Поред колективних чланова наше организације (Књижевни клуб „Др Саша Божовић“ из Крагујевца, Удружење писаца Крагујевца) учествовали су активни чланови СУБНОР-а Србије Живадинка Жижа Марковић, Радмило Ристић и Јасмина Ан Јовановић и Вера Јелић.

Отварајући изложбу сликара Милоша Игњатовића, проф. Жељко В. Зиројевић је истакао значај дела на којима су ликови бесмртних јунака Милоша Обилића, Гаврила Принципа, војвода Степе, Путника и Мишића, пуковника Аписа, Милунке Савић, Арчибалда Рајса, мајора Драгољуба Кргушића и осталих јунака Априлског рата 1941, помињу и опомињу да морамо бити достојни потомци славних слободара и предака.

Песме „Три крстаче“ Жиже Марковић, посвећене хероини Даринки Радовић и њеним ћеркама Радмили и Станки, које су заклали четници у Рајковцу код Тополе током Другог светског рата, „Стоимена моја“ Вере Јелић у којој помиње и Милунку Савић, докторку Сашу Божовић, мајку девојчице Долорес и велику песникињу Десанку Максимовић и која је добила признање вечери, као и „Ангажовани глас“ Јасмине Ан Јовановић у којој на метафорички начин отсликава Србију, Шумадију и Балкан и позива на враћање старим вредностима, коренима и слободарству, изазвале су велико интересовање.

На скупу песника учествовали су гости из целе Србије, Републике Српске, као и млади аутори, а свечаност је улепшало и Културно-уметничко друштво из Кнића песмама и играма из Шумадије у извођењу полетараца Борча, Топонице и Груже.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
22°
Rain Shower
05:1320:15 CEST
SunMonTue
min 18°C
23/18°C
25/18°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.