САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 782282Укупно посета:
  • 2485924Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

БРАНИЛИ СЛОБОДУ УВЕК КАД ЈЕ ТРЕБАЛО

На обронцима шумадијске планине Венчац, широм света познатог по чувеном белом мермеру, село Брезовац је обележило Дан месне заједнице. Програм свечаности обухватио је и подсећање на тешке дане прохујалих ратова, полагање венаца на спомен обележја и одавање поште изгинулим и несталим ратницима.

У организацији Општинског одбора СУБНОР Аранђеловац положени су венци на спомен плоче мештанима у Другом светском рату и на спомен чесму ратницима 1912-18. године.

Председник СУБНОР-а Аранђеловац, Рајица Радосављевић, истакао је слободарске традиције и заслуге мештана села Брезовца у ратовима за слободу. Брезовац је у НОР-у био једно од жаришта буне против фашистичког окупатора и немирења са губитком слободе. Брезовчани су били међу првим наоружаним борцима који су се 12. јула окупили у суседном селу Трешњевици приликом формирања Првог шумадијског партизанског одреда, да би већ 16. јула положили и прву партизанску заклетву. Ратовали су и у многим другим јединицама широм бивше Југославије. У непосредној оружаној борби Брезовчани су дали велики број жртава, али су претрпели и велике цивилне жртве у самом селу, а нарочито у Крагујевцу 1942. године када су фашисти стрељали 18 мештана као таоце.  

И једнима и другима Брезовчани су се одужили подизањем две посебне спомен плоче на згради Дома културе, на којима се њихова имена чувају од заборава. Брезовчанин Живко Јовановић био је већник АВНОЈ-а, а познати револуционари били су Милош Вујановић, Владимир Симић и Слободан Ћировић.

Спомен-чесма, подигнута непосредно уз основну школу, сведочи о тешким временима из ратова за ослобођење и уједињење када се из рата вратио сваки шести мештанин, док су сви други изгинули, умрли од болести или нестали.

Свечаност је завршена пригодним културно-уметничким програмом у којем су учествовали мештани, публицисти, песници и ученици основне школе.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Clear
06:2818:32 CEST
MonTueWed
min 6°C
16/4°C
18/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.