Брука над брукама

КО ТО СПАСАВА КОЛАБОРАНТЕ

Није први пут да се у нас, али и изван српских граница, широка јавност  са запрепашћењем пита ко то спасава колаборанте. Јер, мало по мало, из месеца у месец, судови се напросто утркују ко ће пре да ослободи сараднике окупатора у Другом светском рату.

У годинама кад се славе витешки дани победе над фашизмом, неки свим силама настоје да издају и држање руку под руку са рушитељима и убицама сопственог народа претворе у врлину од које се читава поштена планета стиди. Тиме се поништава и блистава улога Србије у антихитлеровској коалицији и освајање слободе за коју су стотине и стотине хиљада бораца положиле живот на олтар отаџбине.

Ово је, између осталог, још једном предочено на окупљању еминентних научних, културних, јавних угледника (међу њима и представника Јеврејске заједнице) у Градском одбору СУБНОР-а Београда, који су под председавањем Боре Ерцеговца разматрали због чега се и у чијем интересу спасавају очигледни колаборанти.

Повод за још један енергичан протест и констатацију да је у питању нова брука над брукама јесте скори наставак претреса у једном од београдских судова по приватном настојању да председник српске владе под командом немачке хитлеровске окупаторске власти у Другом светском рату, Милан Недић, буде ослобођен кривице и потражиоцима његове имовине буде надокнађена наводна штета.

Својевремени краљевски генерал, кога фашисти нису, попут многих других, отправили у заробљеничке логоре широм Дојчланда, прихватио је намењену улогу квислинга и верно чувао, као годинама раније доказани поклоник идеологије хитлеризма, окупаторску сваку замисао и спроводио наредбе са погубним последицама. На крају рата, пред само ослобођење Београда, побегао је са својим газдама. Ухватили су га Британци на територији Аустрије и сместа, као ратног злочинца, испоручили нашим новим властима. Спремљена је оптужница, али Милан Недић није имао суђење – одузео је себи живот.

На Округлом столу у СУБНОР-у Београда уводничар мр Милан Атељевић је низом података аргументовано потврдио право стање ствари због чега колаборантски председник владе у време окупације ни на који правни начин не може ни у једном суду да буде помилован за служење хитлеровцима. То су, такође, убедљивим речима доказали и Ратко Крсмановић, Александар Дикић, Љубиша Ристић, Владимир Давидовић, Никола Радић, Александар Ђенић. А председник СУБНОР-а Србије Душан Чукић затражио посебно да младе генерације не заглупљују искривљавањем историјске истине и неутемељеним причама фалсфикатора који шире ретроградну идеологију и тиме одузимају нашој земљи часно место у победи антихитлеровске коалиције над фашизмом и окупаторима свих боја и апетита.

СУБНОР Београда, као разгранати и јединствени део многољудног СУБНОР-а Србије, наставиће методама демократске јавне борбе да се супротставља свим покушајима рехабилитације народних непријатеља и сарадника окупатора. У том смислу организоваће и нове протесте поводом наставка суђења да се Недић рехабилитује и поред тога што је, у време Другог светског рата, крманио колаборантском наметнутом српском владом и био са тог места саучесник у масовним злочинима и прогонима Срба, Јевреја и Рома.