САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 773689Укупно посета:
  • 2469642Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

РОДОЉУБИ НЕ МЕЊАЈУ СТРАНУ

Родољуби никад не мењају страну. Увек имају јасан пут и циљ да Србија буде слободна и независна. Наш народ је то доказао кроз богату историју и за постојаност уважаван у правдољубивом делу планете.

На планини Церу, у Западној Србији, пре 100 година, вођен је велики бој у којом је, у Првом светском рату, наша војска задивила храброшћу и одлучношћу како се брани родна груда.

Церска битка, позната и под именом Јадарска, први је тежак окршај у коме су окупаторске силе претрпеле први велики пораз. По објави рата 28.јула 1914, Аустро-Угарска је према малој Србији усмерила три моћне армије  у намери да све претвори у прах и пепео.

Наша држава је успела да окупи око 180 хиљада војника првог и другог позива под командом начелника Штаба војводе Радомира Путника и његовог помоћника генерала Живојина Мишића. А нападачи, окупаторске аустро-угарске јединице, имали су више од 200.000 искусних добро обучених и опремљених људи.

Инвазија на Србију почела је 12.августа у зору преко Дрине и Саве, нападом је руководио Фон Поћорек, гувернер Босне и Херцеговине, онај којег је у Сарајеву промашио Гаврило Принцип приликом атентата на Франца Фердинанда.

Даноноћне борбе, често и прса у прса, нарочито код Текериша, завршене су величанственом победом српске војске којом су командовали и генерали Степа Степановић и Михаило Рашић.

Подвиг шумадијских, моравских и других дивизија одјекнуо је Европом. Церска битка је проглашена за прву савезничку победу у Великом светском рату. Непријатељске снаге су десетковане на Балкану, на нападнутој српској територији, тиме је ослабљена агресорска моћ на осталим фронтовима.

Из строја аустро-угарске армаде избачено је преко 23 хиљаде војника и око 600 официра, а близу 4.500 је заробљено.

Српски губици су скоро упола мањи у армијских редовима. Непријатељ се, међутим, жестоко светио, у наступању и приликом повлачења, цивилном становништву, па је тако само у Шапцу убио више од 1.500 особа не бирајући пол и узраст.

Поводом једног века победе храбрих српских родољуба на Церу, у време Првог светског рата, у Текеришу је одржана државна церемонија.

Код Споменика јунацима битке на Церу окупио се народ из разних крајева Србије. И многе делегације које су положиле венце захвалности.

Поштујући традицију народноослободилачких ратова, у Текериш је венац донело и одало дубоко поштовање изасланство Републичког одбора СУБНОР-а Србије на челу са председником  Мачванског окружног одбора СУБНОР-а из Шапца Владимиром Нинковићем.

Сећању на славне дане присуствовао је председник Владе Александар Вучић. Са више министара, међу којима и Александром Вулином задуженим и за борачка питања.

Поштовање су одали и највиши представници Војске Србије, затим делегације разних градова и других организација, као и дипломатског кора акредитованог у Београду.

 

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
19°
Heavy Thunderstorm
04:5220:27 CEST
FriSatSun
21/11°C
21/11°C
21/12°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.