САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 776706Укупно посета:
  • 2474968Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ПЕСМА НА ЦРНОМ ВРХУ

Поводом Дана омладинских радних акција, окупили су се на Црном врху, крај споменика, некадашњи акцијаши и њихови наследници из Београда, Зајечара, Неготина, Књажевца, Сокобање, Бољевца, Пирота, Сремске Митровице, Бојника, Пожаревца…

Тројица акцијаша са Црног врха, на челу са Драгутином Чорболоковићем из борског Брестовца и двојицом Неготинаца, поделили су маренду младим бригадистима, извиђачима Одреда „Чоче“ из Бора.

Све делегације, са домаћином, СУБНОР-ом Општине Бор, положиле су венце и цвеће на споменик акцијашима, дело Милице Рибникар.

Поподне је одржана свечана академија у Дому културе као сећање на једну од најзначајнијих омладинских радних окупљања у ослобођеној Србији после Другог светског рата, кад су девојке и младићи припремали огрев за болнице и сличне објекте у разрушеној земљи.

 

Једно реаговање на Црни врх

  • pedjaza каже:

    Tamo gde se 1. aprila 1945. godine u tek oslobođenoj Srbiji (mada se na području Jugoslavije još uvek trajale završne operacije oslobađanja) počelo sa akcijom pripreme ogreva za bolnice i druge objekte, 69 godina kasnije okupio se veliki broj bivših akcijaša, članova SUBNOR-a, izviđača i drugih građana, radi obeležavanja Dana omladinskih radnih akcija. Dugo godine je 1. april obeležavan svečanim počecima radnih akcija širom bivše Jugoslavije, ali je posle 1990. godine, na žalost, ta tradicija počela da odumire.
    Ova svetkovina na Crnom vrhu kod Bora mogla bi biti dobra uvertira za neko veličanstvenije obeležavanje sedamdesetogodišnjeg jubileja od početka omladinskih radnih akcija u Srbiji, 1. aprila 2015. godine.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
20°
Rain Shower
05:0820:19 CEST
TueWedThu
27/18°C
26/19°C
24/18°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.