САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 782283Укупно посета:
  • 2485926Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ПАРТИЗАН САМ, ТИМ СЕ ДИЧИМ!

Наша отаџбина Србија још једном је доказала да поносно баштини антифашизам као темељни принцип хуманог човечанства. У Београду је тим поводом достојно обележен Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма.

На меморијалном концерту у великој дворани Народног позоришта, у организацији Одбора Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова, у присуству многобројних званичника и представника дипломатског кора, говорио је министар Зоран Ђорђевић који је поручио да Србија веома држи до антфашистичке традиције и негује мултиетничко културно наслеђе.

Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма уведен је као опомена читавом свету да оно што су у нацистичкој Немачкој урадиле хитлеровске хорде Јеврејима у ноћи између 9. и 10. новембра 1938. године био почетак краја хуманости и зачетак најезди зликоваца који су посејали смрт широм Европе током Другог светског рата, а затим у другом облику и са другачијим извођачима оправдавајући терор, бестијају до данашњих дана.

„Врхунац изопаченог система и политичког уверења нацистичког режима, остала у историји за сва времена препознатљива као “Кристална ноћ“, била је прва етапа масовног злочина геноцида. Велики немачки народ, чија је култура изнедрила стваралачке умове Гетеа и Шилера, Моцарта и Бетовена, Канта и Хегела, преко ноћи је поразбијао све прозоре и огледала које је могао наћи, одрекао се свог људског лика и универзалног хуманизма који је до тада толико често био повезиван са његовим духом, и на себе преузео обезличену образину зла отелотвореног у ничим неспутаном нагону ка задовољењу најгорих побуда чопора дивљих звери“ – рекао је Ђорђевић.

Министар је додао да са великом тугом и болом можемо констатовати да је и српски народ био жртва геноцида у усташкој НДХ, али са поносом истичемо да је представљао активни део велике савезничке антихитлеровске коалиције.

У музичком делу програма млади филхармоничари из Београда су извели дела најзначајнијих светских композитора, а такође и арије препознатљиве у широкој јавности и везане за антифашистичку борбу. На велико одобравање наишло је и извођење песама „Билећанка“ и „По шумама и горама“, која је посебно са делом „Партизан сам тим се дичим, то не може бити свак!“ свечана песма традиционалне патриотске антифашистичке организације СУБНОР-а Србије.

 

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Clear
06:2818:32 CEST
MonTueWed
min 6°C
16/4°C
18/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.