САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 784853Укупно посета:
  • 2490463Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ПАРТИЗАНИ  ЗА  ДИКУ  И  ПОНОС

Широм Србије прослављен је, у организацији СУБНОР-а и понегде и локалних власти, свети празник у нашој слободарској земљи.

Дан борца, успомена на 4.јул 1941. kад је руководство Комунистичке партије Југославије, на челу с генералним секретаром Јосипом Брозом Титом, донело у Београду одлуку да почне свеопшти устанак против хитлеровских окупатора.

Jедна од светковина одржана је у легендарној Бојчинској шуми, у Срему, недалеко од Београда. Организатори су били Градски одбор СУБНОР-а Београда и Општинска скупштина Сурчина.

Широка шума на крају села Прогара обухвата 620 хектара и у њој је 1941. испаљен први устанички хитац против окупатора, а током свих ратних година служила је као сигурна база за скривање прогоњеног народа од хитлеровских фашиста и злочинаца усташа. Ту су се низом година, у спретеним склоништима под земљом и између густих стабала, окрепљивали партизани из централне Србије спремајући се за окршаје у Босни и касније битке до коначног слома фашиста и њихових помагача.

На свечаности поводом Дана борца, у Бојчинској шуми се окупило неколико хиљада људи из разних крајева, којима се бираним речима најпре обратио председник Градског одбора СУБНОР-а Београда пуковник Бора Ерцеговац, а потом и о славним данима устанка 1941. и победоносном путу партизана првоборац Милан Атељевић.

Међу многобројним гостима био је и председник Републичког одбора Србије проф.др Миодраг Зечевић, затим потпредседници СУБНОР-а Бранислав Поповић и Андрија Мереник, члан Председништва Душан Чукић, државни секретар Негован Станковић, председник Клуба адмирала и генерала Љубиша Стојимировић, представници локалних општина.

Изведен је и богат уметнички програм у коме је посебно место имао фолклорни ансамбл из Добановаца.

no images were found

Једно реаговање на Дан борца

  • pedjaza каже:

    Godinama unazad potiskivan, nipodaštavan i zanemarivan, Dan boraca poslenjih nekoliko godina biva obeležavan sve svečanije. Ma koliko da su predstavnici nekih nacionalističkih i šovinističkih ideologija pokušavali da obesmiele značaj ovog datuma, pa i samog NOR-a, praksa je pokazala da na duži rok to nije moglo da prođe. Nije se moglo zaseniti ono što su aktivisti Komunističke partije Jugoslavije radili u do zuba okupiranoj Jugoslaviji 1941. godine, jer se istorija ne piše u kancelarijama političkih stranaka. Danas napokon opet možemo puna srca da se ponosimo slavnom antifašističkom prošlošću i da ne strahujemo da će nas neko zbog toga izložiti kritci, podsmehu i negativnoj medijskoj demagogiji.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
10°
Mostly Cloudy
07:0417:40 CEST
TueWedThu
17/8°C
17/3°C
14/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.