САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 797341Укупно посета:
  • 2517396Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ИСТОРИЈСКА ОДЛУКА ЗА  СЛОБОДУ

Широм Србије, у свим организацијама СУБНОР-а, на пригодан начин је обележен Четврти јул, традиционална светковина нашег слободарства, Дан борца.

Чланови многољудне државотворне патриотске антифашистичке  организације окупили су се на местима где су јулских дана 1941. године, по поробљавању наше земље и упада хитлеровских нацистичких армада на почетку Другог светског рата, активисти слободари, предвођени комунистима, донели одлуку да крену у устанак и спасавају народ од даљег поробљавања.

Чланови СУБНОР-а Србије из Београда, Вршца, села Трска у општини Рача, Врања, Неготина, Лознице и других, у присуству многобројних поштовалаца и представника локалне самоуправе, одали су пошту палим борцима и, евоцирајући успомене на освајање слободе, повезали са садашњим временом у коме је, на свим нивоима, неопходно заједништво да бисмо сачували мир и стабилност и спречили да и Балкан поново, како страни интереси подстрекавају, не буде монета за поткусуривање и вечито буре барута коме нови освајачи приносе фитиљ.

У Београду, 4. јула 1941. године, у кући Рибникара на Дедињу, Политбиро ЦК КПЈ са генералним секретаром Јосипом Брозом Титом донео је Oдлуку о подизању општенародног устанка против фашистичког окупатора.

У сарадњи са Градским одбором СУБНОР Београда, Општински одбор СУБНОР-а Савски венац и Месно удружење „Стеван Филиповић”, организовали су скуп бораца, потомака и поштовалаца  НОБ.

О значају 4. јула говорио је Зденко Дупланчић, борац Прве пролетерске НОУ бригаде:

„Одлука о дизању устанка била је историјска за опстанак и слободу, и доприносу победе светске антифашистичке коалиције (СССР, В.Британије и САД). Одлука је уједно ујединила напоре свих наших народа у борби за слободу, од Триглава до Ђевђелије. Прва устаничка пушка пукла је 7. јула. То је била и прва устаничка пушка у окупираној Европи“ .

У име Градског одбора СУБНОР-а Београда скуп је поздравио генерал Душан Касум, потпредседник Градског одбора СУБНОР Београда.

На споменик „Позив на устанак“ венце су положиле делегације СУБНОР Београда, СУБНОР Савски венац и Секције бораца, потомака и поштовалаца Прве пролетерске НОУ бригаде, СУБНОР Палилула, Удружење бораца, потомака и поштовалаца НОР-а 6.личке пролетерске дивизије „Никола Тесла“ и 35.личке ударне дивизије, Комунисти Србије, Друштво за истину o НОБ и Југославији и Авнојевски форум.

Поводом Дана борца, Клуб генерала и адмирала Србије доделио је признање Медаљу српских генерала „Цар Душан Силни“ генерал-пуковнику у пензији Милану Даљевићу, учеснику НОР-а, и генерал-мајору у пензији доктору Миловану Берберском.

Повод за доделу медаља је њихов дугогодишњи успешан рад у јединицама наше војске и допринос развоју борбене технике и допринос угледу Војске Србије њиховим чланством у Клубу од његовог оснивања.

Медаље је уручио генерал-потпуковник у пензији Миломир Миладиновић, председник Скупштине Клуба генерала и адмирала, уз присуство заменика председника СУБНОР-а Србије генерал-мајора Видосава Ковачевића, председника Извршног одбора Клуба генерал-мајора у пензији др Луке Кастратовића, потпредседника Извршног одбора генерал-мајора Ђошан Милоша и члана Клуба и члана Председништва СУБНОР-а Србије, генерал-пуковника у пензији др Видоја Пантелића.

Једно реаговање на Дан борца

  • pedjaza каже:

    Istorija je prilično brzo pokazala da su oni koji su 4. jula 1941. godine doneli odluku o podizanju antifašističkog ustanka, kao i svi koji su se tom pozivu odazvali, bili na strani koja se potvrdila kao jedina ispravna. Decenijama slavljen kao državni praznik u Jugoslaviji, Dan boraca je pre dvadedesetak godina izbačen iz kalendara državnih praznika i u značajnoj meri potisnut iz javnosti, u slopu odbacivanja svega što je došlo od strane KPJ, Tita i partizana. Većina mladih ljudi u Srbiji ne zna za značaj ovog datuma jer je njegovo obeležavanje svedeno na skromne manifestacije koje organizuju (ugranicama svojih mogućnosti) i na kojima učestvuju članovi i poštovaoci SUBNOR-a i eventualno još nekih boračkih i antifašističkih udruženja.
    4. jul je bio i ostao najznačajniji datum u antifašističkoj istoriji bivše Jugoslavije i zato se treba zalagati, na sve legitimne načine, da bude sačuvan od zaborava i da se nove generacije upoznaju sa istorijskom prekretnicom koja je učinjena na taj dan pre 77 godina.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Clear
05:2717:59 CET
TueWedThu
min 3°C
13/0°C
15/2°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.