САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 797341Укупно посета:
 • 2517396Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

НА ОКУПУ ПРОТИВ ЛАЖИ

Општинска организација СУБНОР-а Неготина обележила дан кад је 1941. године формиран Крајински партизански одред.

Венце и цвеће положиле су делегације Општине Неготин, представници Републичког, окружних и општинских одбора СУБНОР-а, борачке делегација из Брегова и др Мара Јакасовић, сестра хероине, Стефаније Михајловић, члана штаба Крајинског партизанског одреда, која је са још деветоро сабораца, погинула 29.септембра 1941.године у окршају са четницима  Косте Пећанца и жандармеријом.

Драгољуб Филиповић, председник ОО СУБНОР Неготин указао је на учестале покушаје минимизирања карактера  НОБ-а: „Антифашистима не треба одузимати називе школа, улица и других институција, не треба рушити или премештати споменике, не треба мењати или брисати датуме када су се одлучили за слободу а против окупације и националног уништења. Не треба се стидети и крити пред светом  да је преко 300.000 бораца, антифашиста, дало животе у борби против фашизма. Не треба  борце за слободу изједначавати са њиховим убицама и злочинцима. У тешким историјским условима Крајина је јула и августа 1941.г. рекла не ропству и окупацији“.                        

Програм су стиховима употпунили и Предраг Синђић и Лидија Милосављевић, као и Жикица Максимовић, песмом, и фолклорна група својим играма.

Учесницима НОР-а Стојану Радуљесковићу, Илији Соколовићу и Зорану Ђурићу додељене су повеље СУБНОР-а Србије.

Повеље Крајинског партизанског одреда додељене су Боривоју Савићу, Станоју Брзуловићу, Радету Станковићу и Јовану Даниловићу. Костадинки Радивојев, Љубинки Станчуловић, Живки Баришић, Мирјани Мургановић, Лидији Милосављевић, Сави Мићићеловићу, Драгану Милосављевићу, Анђелки Попоски, Тодори Челикић, Драгици Кодицовић и Новици Рашићу, додељена су посебна признања, док су захвалнице СУБНОР-ауручене Дому „Станко Пауновић“, МЗ Сиколе, ЈКП „Бадњево“, Шумском газдинству Неготин и ЛУ „Хајдук Вељко“ Неготин.                                                             

Награђени су и најуспешнији у спортским дисциплинама.  У стрељаштву најуспешнија је била екипа Спортског друштва инвалида, друго место припало је екипи СУБНОР 1, а треће СУБНОР 2. У пикаду и у мушкој и у женској конкуренцији прво место освојиле су екипе СУБНОР 1, а друго СУБНОР 2. У шаху најуспешнија је била екипа Хемичар 1, друго место припало је екипи Спортског друштва инвалида, а треће Цивилних инвалида рата.

2 реаговања на Дан партизана

 • Todor Pavlov каже:

  Neka je večna slava i hvala borcima iz vremena NOB iz Negotinske opštine čiji broj nije nimalo mali koji su za vreme rata bili ranjavani i dali svoje živote za slobodu budućih naraštaja i svoji potromaka.

 • pedjaza каже:

  Krajinski partizanski odred bio je jedna među prvim formacijama partizanske vosjke formirana u Srbiji. Sastavljen od pretežno mladih ljudi, već 29. septembra 1941. godine pretrpeo je težak udarac i velike gubitke od strane četnika. To, međutim, nije bila prepreka ostatku njegovih pripadnika da još odlučnije nastave sa borbom protiv okupatora i domaćih izdajnika, kao ni njegovom omasovljenju.
  Jedan broj boraca ovog odreda proglašen je narodnim herojima, a kroz nazive škola, ulica i drugih institucija, sećanje na njih i do danas je ostalo da živi u Istočnoj Srbiji. To je pokazala i upravo održana manifestacija u organizaciji OO SUBNOR-a Negotina.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Clear
05:2717:59 CET
TueWedThu
min 3°C
13/0°C
15/2°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.