САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 751499Укупно посета:
  • 2415519Укупно прегледа:
  • 3Тренутно посетилаца:

ПАРТИЗАН САМ, ТИМ СЕ ДИЧИМ!

Девети мај већ 68. година демократске и антифашистичке снаге света обележавају као Дан победе Антифашистичке коалције над наци-фашизмом у Другом светском рату.

Над куполом Хитлеровог Рајхстага, у Берлину, 9. маја 1945, поносно се завијорила црвена застава са звездом петокраком – поставили су је победоносно храбри совјетски војници у знак коначне победе. Тог дана су највиши војни представници фашистичке солдатеске Немачке потписали безусловну капитулацију злочиначког Трећег рајха који је, заједно са фашистичком Италијом  Бенита Мусолинија, започео катаклизму у свету.

Само на северозападном делу ратишта у Југославији операције ће трајати до 15. маја када је био крај шестогодишњег страдања на европском тлу против фашистичких сила, док ће царски Јапан, притиснут у смртоносном ропцу после америчког напада атомским бомбама, оружје положити 2. септембра.

Други светски рат је започео Хитлер 1. септембра 1939. године, а посебно се распламсао после изненадне немачке инвазије на нашу земљу и катастрофалног бомбардовања Београда 6. априла 1941. године. Други светски рат био је највећи и најкрвавији војни сукоб у новијој историји света. Захватио је 61 државу на четири континента са 1,3 милијарде становника. У њој је ангажовано 110.000.000 војника зараћених страна а укупни губици су процењени на 50.000.000 погинулих и 35.000.000 теже рањених. Југославија је имала 1.706.000 погинулих, од чега више од 305.000 бораца НОВЈ, док су 405.000 бораца остали тешки ратни инвалиди.

Четврта по броју војника у Антифашистичкој коалицији, Југославија је у завршним операцијама имала више од 800.000 бораца, сврстаних у четири армије створених из партизанских јединица и предстаљала спону између крила савезничких армија и одиграла веома значајну улогу на националном ратишту, добивши висока признања водећих сила победница.

Народноослободилачка војска Југославије, предвођена маршалом Титом, сврстала се својим значајем и заслугама у ред храбрих победника у Другом светском рату и, раме уз раме са савезничким снагама Совјетског Савеза, Америке, Велике Британије, Француске, поносно понела стег слободе у слому фашистичке авети и њених помагача.

Славну борбу за ослобођење у Србији почели су, под вођством Комунистичке партије, млади борци у устаничкој Белој Цркви 7. јула 1941 и тај пламен није се угасио, преко разних ратишта, до одсудних битака против фашиста на северозападу земље.

СУБНОР Србије, као баштиник славне традиције, достојанствено је и ове године обележио Дан победе придржавајући се традиционалне песме, која је симбол и смисао слободарства и антифашизма – Партизан сам, тим се дичим!

Једно реаговање на Дан победе

  • pedjaza каже:

    Značaj 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, koji je i Evropa uzela kao svoj dan, izuzetno je veliki. Smatram da se u Srbiji, od strane državnih organa, njemu ne pridaje značaj koji realno zaslužuje. Srećom, imamo SUBNOR, koji vrlo uspešno već godina unazad nadoknađuje te nedostake i svojski se trudi da se ovaj dan, koje je Zakonom o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji definisan kao državni praznik koji se praznuje radno, obeleži na adekvatan način.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

46. наградни књижевно-историографски конкурс

за 2017. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 76 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2017. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2017. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2017. године.

Пријатељи сајта
Oculus
СБ Бањица Сокобања
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Beograd
19°
clear sky
humidity: 56%
wind: 3m/s SE
H 36 • L 19
34°
Sat
29°
Sun
28°
Mon
Weather from OpenWeatherMap
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2017. износи 500 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2017.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.