Дан победе

УВЕК СМО САМО СВОЈЕ  БРАНИЛИ

Наша држава, као део победничке антихитлеровске коалиције у Другом светском рату, свечано обележава Девети мај као општи празник борбе са злом фашизма.

На Гробљу ослободилаца у Београду одржана је званична церемонија. Одата је пошта храбрим партизанским борцима и црвеноармејцима који су жртвовали живот у ослобађању нашег главног града од немачких окупационих армада и њихових помагача у октобру 1944. године.

Уз војне почасти и интонирање наше и химни савезничких држава, венац Републике Србије положио је министар Александар Вулин.

Сенима су се поклонили председник СУБНОР-а Србије Душан Чукић и чланови Председништва Бранислав Поповић и Драгомир Вучићевић.

 Такође и представници Војске Србије, Градске скупштине Београда, амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин, шефови дипломатских мисија савезничких држава у коначном ослобађању од непријатеља на крају Другог светског рата. Делегације су, у присуству многобројних грађана, положиле венце и на Споменик црвеноармејцу у меморијалном комплексу у Београду.

Одата је пошта и маршалима и генералима совјетске армије који су, долазећи на прославу десетогодишњице слободе нашег главног града, страдали у авионској несрећи на Авали. Пошту је у име СУБНОР-а Србије одао заменик председника генерал Видосав Ковачевић и пуковник Зоран Јаковљевић.

Велика смотра Војске Србије одржана је поводом Дана победе и Дана војске у Зрењанину. Том приликом и импресивна смотра оружаних снага. Говорио је и Председник Републике.

”Кроз историју смо – нагласио је Томислав Николић – само своје бранили и на то можемо да будемо посебно поносни. Своје нисмо дали и туђе нас никад није интересовало. Између зла и добра увек смо бирали добро, мада нам то често није доносило добро”.

И у другим деловима света обележен је Дан победе. Посебно је, по обичају и са разлогом, било свечано у Москви, где је на Црвеном тргу одржана и традиционална војна парада која је показала импресивну снагу Русију у одбрани, како је у говору истакао председник Путин, сопствене безбедности и општег мира у свету.

Руска телевизија је током дана, као и претходних, у више разнородних прилога, говорећи о Другом светском рату, истицала огроман допринос партизанске и народноослободилачке војске наше земље у сламању окупаторског хитлеризма. А такође и о храбром подизању устанка 7.јула 1941. у Белој Цркви кад су се, први у поробљеној Европи, партизани предвођени КПЈ подигли на устанак.