САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 791927Укупно посета:
  • 2507308Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ЗНА СЕ КО ЈЕ ПОБЕДИО ФАШИЗАМ

Широм Србије обележен је, достојанствено и са посебним пијететом, Дан победе над фашизмом. И још једном наглашено да се и на овим нашим балканским просторима, као и другде у Европи и свету, непорециво тачно зна ко је био у антхитлеровској коалицији и, поред свих накнадних фалсификатора, затворио историјску књигу истине да квислинзи и колаборанти нациста за сва времена остану на издајничком месту у коме су се заглибели.

На Споменик незнаном јунаку на Авали венац је, у име Председника Републике, положио генерални секретар Никола Селаковић са начелником Генералштаба Војске Србије Љубишом Диковићем.

Одавању поште на Авали, код споменика совјетским маршалима и генералима погинулим у авионској несрећи при доласку на јубиларну прославу ослобођења  Београда 1965. године, присуствовала је и делегација СУБНОР-а Србије – заменик председника Видосав Ковачевић и члан Републичког одбора Зоран Јаковљевић.

На Гробљу ослободилаца Београда, уз највише државне и војне почасти, министар у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић је одао пошту страдалницима у борби са фашистичком армадом у октобру 1944 – партизанским и јединицама Народноослободилачке војске Југославије и непобедивом совјетском Црвеном армијом.

Ловоров венац СУБНОР-а Србије положио је председник Душан Чукић са члановима Председништва Томиславом Миленковићем и Владимиром Бабшеком Орешковићем.

Пошту су одали и представници Војске Србије, Београда, амбасадори држава чије су јединице, у оквиру савезничке коалиције, учествовали у ослобађању нашег главног града од фашиста.

Венци су положени и на гранитни споменик совјетском војнику, где су се и стотине грађана са цветком и у тишини поклонили сенима ослободилаца који су далеко од својих домова дали живот за слободу пријатеља.

Током поподнева улицама Београда је прошао ”Бесмртни пук”, традиционално сећање на погинуле родственике и борце у Другом светском рату, којима је туђа слобода била преча од сопственог живота.

У Народном позоришту је увече одржана свечана академија у част Дана победе, уз присуству многих угледних личности и чланова СУБНОР-а и других организација.

Једно реаговање на Дан победе

  • pedjaza каже:

    U Srbiji se 9 maj, Dan pobede nad fašizmom, obeležava da prigodan način, jer je naša zemlja bila među onima čije stanovništvo je najviše stradalo od zločinačke ideologije, koja je pobeđena pre 73 godine.
    Brojnie manifestacije propraćene govorima, polaganjem venaca, prijemima i drugim događanjima doprinose da se nikada ne zaborave antifašistička borba, učesnici u njoj i oni koji su svoje živote položili za pobedu.
    SUBNOR Srbije kao jedan od najktivnijih učesnika tih manifestacija stalno potvrđuje svoju značajnu ulogu u oćuvanju i negovanju tekovina NOR-a. Danas je sa ponosm obeležio 70 godina svog postojanja i rada.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Rain and Snow
07:0816:29 CET
SunMonTue
3/1°C
3/0°C
2/0°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.