САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 789318Укупно посета:
  • 2499084Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

НАША БОРБА ЈЕ УВЕК БИЛА ОСЛОБОДИЛАЧКА

На свечаности у Белој Цркви говорио је партизан Милосав Бојић, борац Посавског одреда и Прве пролетерске бригаде, носилац Споменице 1941. Својевремено и председник СУБНОР-а Југославије, и садашњи активиста СУБНОР-а Србије.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAНа народном збору, поводом устаничких хитаца у непокореној Србији на почетку Другог светског рата, Бојић је рекао поред осталог:
”Пре 73.године кад је храбри син овог краја, Жикица Јовановић Шпанац, испалио први устанички хитац, Србија je кренула у освајање слободе.
Србија је увек била спремна да брани своје огњиште. И цео прошли век је протекао у борби за ослобођење.
У Првом светском рату када је изгубила скоро половину свог мушког становништва. У Другом светском рату Хитлер је, газећи чисмом целу Европу, Србијu распарчао, њене делове поделио сателитима и квислинзима, војскu одвео у заробљеништво, родољубе хапсио, одводио у логоре смрти из којих се ретко ко вратио, привреду подредио ратним циљевима Трећег рајха.
За непослушност је уведена сурова одмазда: стрељали су 100 Срба за једног погинулог, а 50 за рањеног Немца!
Само у Драгинцу, варошици и околним селима, стрељано је 2.950 људи, од старих до одојчади у колевци. Уследили су Краљево, Крагујевац, Скела, Кленак, Сремска Митровица, Црвени крст у Нишу, Бојник. Тако током четворогодишње окупације.
Устанак је кренуо у Белој Цркви и брзо се распламсао. За кратко време ослобођена је Западна Србију.Усред поробљене Европе и у њој Ужичку републику.Формиран је Главни народноослободилачки одбор Србије са народним трибуном и првоборцем Драгојлом Дудићем на челу.

ХИТЛЕР ЈЕ БЕСНЕО

Хитлер је беснео и кренуо у снажну офанзиву. Ужичка република је, међутим, остала симбол слободе, а њене тековине уткане у нову социјалистичку Југославију. Легенду Кадињаче чува овај народ као и херојске жртве Радничког батаљона који ће бити најављен стварању Прве пролетерске бригаде 21.децембра 1941. године. За њом ће убрзо доћи нове дивизије, корпуси и, коначно, Народноослободилачка војска Југославије. 

У току НОБ-а погинуло је 305.000 бораца НОВЈ, рањено 425.000, а укупно страдало 1.700.000 грађана у Другом светском рату. Завршили смо рат са 800.000 бораца, што је Југославију сврстало у четврту војну силу света антифашизма.
И када обележавамо век Првог светског рата и 70.година ослобођења Србије, нашли смо се у ситуацији да се и природа обрушила. У свим фазама страдања, као кад су овај племенити и устанички крај задесиле недавно катастрофалне непогоде, борци НОР-а били су уз народ. Републички одбор СУБНОР-а преузео је низ акција да олакша несрећу и да пренесе дубока саосећања многих наших организација из земље и иностранства и материјално помогне.
Послератни пут развоја наше земље кренуо је путем обнове и изградње. Уз младост коју је имала брзо се опорављала и напредовала, стигла у средње развијене земље. А 20. век завршили смо са „Милосрдним анђелом“, уз уранијумске и касетне бомбе које су сејале смрт и уништавале инфраструктуру. За њима су дошле младе назови демократске снаге које су распродале све што се могло продати. Хиљаде и хиљаде радника остадоше без посла. Треба децу прехранити, школовати и обући, а куда кад заврше школу.

ЗНА СЕ КО СЕ БОРИО

Као носиоцу Партизанске споменице 1941. тешко ми је да слушам питање ко се и где борио? Нормалном човеку је јасно: ко су партизани, а ко четници и ко је на чијој страни био. Пођите у село Вранић код Барајева и видећете злочиначке трагове Дражиних четника. Сетимо се само шта су „црне тројке“ радиле по Србији по Дражиним наређењима.
Увођењем вишепартијског система, јачају снаге које су се заједно са четницима, недићевцима, љотићевцима, муслиманском милицијом, балистима бориле против народноослободилачке војске.Четнике је Петар II Карађорђевић 12. септембра 1944. позвао да приђу Титу и НОВ. Сем оних који су окрвавили руке. И добили су статус борца, а они други наставили путем издаје.
Захтеви да се четници прогласе родољубима, а партизани издајницима, да Дража буде херој а Тито злочинац – ван је памети. А разни назови научници убише се доказујући да је то истина!
И када је донет Закон о рехабилитацији, по коме се изједначавају борци НОР-а са квислинзима, СУБНОР се одлучно противио. Српски судови бране издајнике. Да ли то има у још којој држави света?
Држава не прихвата 7.јул за Дан устанка народа Србије, али присваја и прославља Дан победе. Па кога ми то ослободисмо, кога победисмо?! И ко је водио антифашистичку народоослободилачку борбу.
А ко поби силни народ у Крагујевцу, Краљеву, Драгинцу, Сремској Митровици, Друговцу, Бору и у другим местима Србије? Зар после 70.година борци НОР-а морају да доказују против кога су се борили?
Наша борба била је часна, велика, непоновљива. И на Мачковом камену, и на Сремском фронту, и у Пријепољу и на Колубари.
И зато сада када обележавамо 100.годишњицу Великог рата и 70.годишњицу ослобођења Србије од фашизма поручујемо да смо поносни на слободарску прошлост и чистог срца идемо у будућност” – рекао је партизански првоборац Милосав Бојић на јулском слављу, поводом Дана устанка народа Србије, у устаничкој Белој Цркви.

Једно реаговање на Дан устанка (2)

  • pedjaza каже:

    Drug Milosav Bojić, aktivnu učesnik NOR-a i nosilac partizanske spomenice 1941. godine je na veoma jasan i slikovit način opisao hronologiju dogadja na području Srbije i Jugoslavije, tokom Drugog svetskog rata. Njegovi zaključci i konstatacije su potpuno objektivni, oslobođeni bilo kakve ideološke ili političke pristrasnosti.
    Ono po čemu nas gotovo čitav svet već decenija prepoznaje u najpozitivnijem smislu je partizanska antifašistička borba u peridou od 1941. do 1945. godine. I niko ozbiljan u svetu nije osporio verodostojnost podataka kojima raspolažemo, niti doveo u sumnju decenijama prezentovane istorijske činjenice, osim pročetničkih i drugih prokvislinških snaga u zemlji, oličenih kroz delovanje pojedinih političkih partija i udruženja.
    Na svu sreću, te destruktivne snage sve više slabe, a građani iz godine u godinu u sve većem broju uviđaju pravu istinu o NOR-u.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Partly Cloudy
07:0715:57 CET
WedThuFri
min -2°C
3/-3°C
4/1°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.