САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 789318Укупно посета:
  • 2499084Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

АНТИФАШИЗАМ  И  СЛОБОДAРСТВО ЗА  СВА  ВРЕМЕНА

У великом броју места широм наше државе обележен је велики датум из историје народа Србије.

Прослављен је Седми јул, Дан устанка, успомена на 1941.годину кад је дигнут глас против поробљавања и ширења нацистичке идеологије фашистичке хитлеровске Немачке.

Организовани отпор кренуо је устаничким хицем младог Жикице Јовановића Шпанца у сараднике окупатора у Белој Цркви крај Крупња. Потом је уследило оснивање партизанских одреда и јединица на основу одлуке Политбироа Комунистичке партије, који је 4.јула 1941. у Београду, под председништвом генералног секретара Јосипа Броза Тита, позвао све часне људе, патриоте и антифашисте, да се одупру насиљу и храбро крену у ослобађање својих крајева.

Народ се масовно одазивао и на крају Другог светског рата војска наше отаџбине била је једна од најцењенијих на свету и од сила победника над фашистичким злом добила, заједно са својим врховним командантом маршалом Титом, највећа признања за допринос у сламању хитлеровске армаде.

Славни дух антифашизма, традицију и непоколебљиво слободарство баштини СУБНОР Србије са преко 100 хиљада чланова. Међу њима су, поред партизанских бораца, потомци, поштоваоци и многа придружена патриотска удружења.

 И сви заједно доказују да у Србији антифашизам и патриотизам заснован на постулатима ненадмашне народноослободилачке борбе и револуције током Другог светском рату и у временима кад су такође брањени част и опстанак нашег народа никад и нико не може да потре.

И поред тога што разноразни конзервативни скоројевићи, ко зна како склепаних диплома или чак доктората у историјским наукама, уз помоћ минорних политичара и неозбиљних медија, покушавају да славне тренутке наше заједничке прошлости доведу у питање и доказане слуге и верне сараднике немачких фашиста из Другог светског рата изједначе са партизанима. Јединим истинским борцима који су заједно са савезницима, на нашој територији са Црвеном армијом, извојевали одлучну победу и са сцене потиснули освајачке снаге зла.

Успомена на тешке и јуначке дане 1941.и каснију ослободилачку борбу евоцирана је, као и увек досад, у Белој Цркви крај Крупња. Мање због недавних катастрофалних поплава у том крају, коме је помоћ, из својих скромних средстава, доделио и СУБНОР Србије.

Свечаност је одржана са пијететом. На гробове хероја устанка положено је цвеће.

Делегацију СУБНОР-а је предводио председник проф.др Миодраг Зечевић. Венце су донели и представници Владе Србије и минастарстава за рад, борачка и социјална питања, војске, околних општина, разних политичких странака.

На народном скупу је говорио партизански првоборац Милoсав Бојић. А поздравну реч је имао и председник општине у Крупњу, Раде Грујић.

У многим местима у Србију су, посебно делегације борачке организације, посетла места везана за НОБ.

Једно реаговање на Дан устанка

  • pedjaza каже:

    Sedmojulski duh borbe protiv fašističkih okupatora i domačih izdajnika živi i živeće večno u srcima naših građana. Turbulentne istorijske prilike na ovim prostorima, dovodile su nas vrlo često u situaciju da se branimo i da oslobađamo ono što je bilo okupirano.
    Na žalost, završetak Drugog svetskog rata nije označio trajan mir na ovim prostorima. I posle 1945. godine dolazili smo u situacije kada smo se morali boriti, odnosno braniti svoje. Niko od naših ljudi tj. vojnika nije otišao u neku drugu zemlju da joj zauzima teritorije i ubija njeno stanovištvo. Večito su neprijatelji dolazili kod nas, a mi bili prinuđeni da se od njih branimo. U svim tim trenucima oživljavao je sedmojulski duh sloge, jedinstva, odlučnosti, istrajnosti i hrabrosti. Stoga bi ovaj dan trebalo da bude državni praznik u Republici Srbiji, što je SUBNOR Srbije nedavno i inicirao.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Partly Cloudy
07:0715:57 CET
WedThuFri
min -1°C
3/-3°C
4/1°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.