САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 784793Укупно посета:
  • 2490328Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

СИМБОЛ БОРБЕ  ПРОТИВ ФАШИСТА

Од претпрошле године, кад је наша држава установила Дан војних ветерана, слави се 4. децембар као признање погинулим борцима и учесницима у ослободилачким ратовима.

У многобројним свечаностима учествује и СУБНОР Србије, који је раније, у доба реваншистичке досовске власти, енергично и вишекратно протествовао што је укинут Дан борца, Четврти јул што је симболизовао одлуку КПЈ да се 1941. године, на почетку Другог светског рата, крене у одлучну борбу са фашистичком хитлеровском армадом.

У Београду је, поводом Дана војних ветерана, одржано низ манифестација. На Новом гробљу одата је пошта ослободиоцима у октобарским данима 1944. кад су партизанске јединице и припадници совјетске Црвене армије истргле наш главни град из окупаторских канџи. Венац је, уз високе државне почасти, положио и министар одбране Александар Вулин.

У свечаном чину одавање поште учествовали су и заменик председника СУБНОР-а Србије генерал Видосав Ковачевић и члан Председништва Томислав Миленковић.

Званичне делегације су са дужним пијететом поклониле сенима бораца пријатељских савезничких земаља које су учествовале у борбама на нашем подручју.

На Сaвском тргу, где је постављено обележје у знак сећања на брутално натовско бомбардовање Србије 1999. године, такође су положени венци. У име СУБНОР-а Србије Мирољуб Васић и Милош Богићевић, а Градског одбора Београда Бора Ерцеговац.

Члан Владе Републике Србије Александар Вулин и начелник Генералштаба Љубиша Диковић приредили су пријем за ветеране, коме су присуствовали и чланови СУБНОР-а Србије, многе личности из јавног, друштвеног и културног живота и дипломатског кора.

У великој дворани Коларчевог универзитета је поводом празника одржана свечана академија са пригодним уметничким програмом.

Једно реаговање на Дан ветерана

  • pedjaza каже:

    Ukidanjem zvaničnog obeležavanja 4. jula kao Dana boraca, Srbija je bila ostala bez dana posvećenog svima koji su poginuli ili učestvovali u borbi za njenu slobodu. SUBNOR nikada nije prestajao sa obeležavanjem tog značajnog istorijskog datuma.
    Uvođenjem 4. decemmra, dana kada je sklopljeno primirje u Prvom Balkanskom ratu 1912. godine, kao Dana veterana, vlast je pokazala da poštuje sve bivše borca i ovo je praznik koji tek treba da zaživi. U svakom slučaju, jedan pozitivni gest posle višegodišnjeg nipodaštavanja učesnika ratova i ratnih vetrana.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
11°
Cloudy
07:0317:42 CEST
MonTueWed
min 8°C
17/8°C
17/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.