САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 791927Укупно посета:
  • 2507308Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

МИ СМО НАРОД КОЈИ ЦЕНИ МИР, А СЛОБОДУ ИЗНАД СВЕГА

Свечана академија поводом обележавања Дана Војске Србије одржана је у Центру Сава у Београду. Изасланик Председника Републике и Врховног команданта Војске Србије, министар одбране Александар Вулин, истакао је да је на празник када су наши очеви устали да би гинули на ногама, да не живе на коленима, прилика је да се сетимо ко смо, одакле смо и куда идемо, прилика да видимо међу собом шта смо ове године и године иза нас, од празника до празника, од сећања до сећања учинили да будемо вреднији и бољи.

– А ту су и Лазар 3, и самоходне хаубице Нора Б-52, и оклопни Милош и мали Милош, као и авион наше производње Ласта и више од 40 различитих производа.

„Нашу војску чине људи који знају да су део народа увек и изнад свега војска која будно мотри да на север Косова нико не покуша да упадне силом. Војска која је гарант снаге и сигурности наше једине и најдраже Србије, Србије која је гарант Дејтонског споразума, а тако и Републике Српске, њеног развоја, њеног мира и права нашег народа да траје и да живи – рекао је министар одбране додавши да смо ми војска победника, војска која својом снагом и сигурношћу може с пуним правом да поручи да се Јасеновац и Јадовно, да се „Бљесак“ и „Олуја“ и мартовски погром никада и нигде више неће поновити.

Ми смо војска победника, народа који је навикао да трпи, да пати, али није научио да се преда никад и нипошто.

Она војска и онај народ који мир цене, али слободу воле изнад свега. Ми смо она војска о којој су мајке маштале у најтежим тренуцима нашег народа док су чувале децу већ унапред осуђену на истребљење и говориле им „само кад дође наша војска, српска војска, биће живот и биће мир и биће победа“. Јер ми смо она војска која је водила ратове који су други тражили и наметали, а побеђивала у њима зато што је веровала у свој народ и своју слободу, тврдоглава, жилава и решена да никад не попусти, да се никад не преда. Наша војска није научила да капитулира упркос великим силама са којима се суочавала.

Ако будемо довољно јаки, ако будемо довољно јединствени и сложни, ако будемо довољно сигурни и спреми, можда ћемо је и ми испунити да ово буде прва генерација нашег народа која неће упознати рат – нагласио је министар Вулин завршавајући своје обраћање поруком „Живела Војска Србије! Живела Србија“.

Свечаност је започела звуцима фанфара, а у наставку програма историја српске Војске представљена је освртима на најважније догађаје који су обележили раскршћа српске историје у протекла два века.

Од почетака српске државности извојеване Првим и Другим српским устанком, преко Првог и Другог светског рата, па све до акције „Олуја“ и избегличких колона, НАТО агресије 1999. године и свему што је за њом уследило, богат мултимедијални програм осветлио је улогу и значај српске војске која је увек била тамо где је слобода, сликом, речју, музичким и сценским наступима водећи гледаоце до завршног дела свечане академије посвећеном ономе што Војска Србије представља данас – савремену и модерну армију и институцију од највећег поверења наших грађана.

У делу о Другом светском рату пронете су заставе славне народноослободилачке борбе, партизанских јединица које су, раме уз раме, учествовале у сламању фашизма у оквиру савезничке антихитлеровске коалиције.

Истом приликом широком двораном су одјекивале победничке мелодије попут „По шумама и горама наше земље поносне, иду чете партизана славу борбе промосе…“ – што је иначе, свечана песма садашњег СУБНОР-а Србије.

Сваку историјску целину, пропратио је дефиле застава из тог периода, а посебну пажњу гледалаца привукао је и егзерцир припадника Гарде, који су својеврсни „плес са пушком“ обогатили новим детаљима које су премијерно извели.

Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“ у пратњи хорова Министарства одбране и Војске Србије, Факултета музичке уметности и Дечјег културног центра Београд, уз наступ солиста, учинили су да програм буде и својеврсни музички празник Војске Србије.

Свечаности у Центру „Сава“ присуствовали су и представници верских заједница, дипломатског и војнодипломатског кора, јавног и културног живота. У име СУБНОР-а Србије били су председник Душан Чукић, заменик председника Видосав Ковачевић, као и више чланова наше многољудне патриотске антифашистичке организације.

Једно реаговање на Дан Војске

  • pedjaza каже:

    Koreni današnje Vojske Srbije se nalaze u Narodnooslobodilačkim partizanskim odredima Jugoslavije čije formiranje je počelo juna 1941. godine. Januara 1942. godine ta oružana formacija je preimenovana u Narodnooslobodilačku partizansku i dobrovoljačku vojsku Jugoslavije, a novembra iste godine u NOV i POJ. 1. marta 1945. godine ona se reoarganizovala prerasla u Jugoslovensku armiju, a 10 godina kasnije (1951. godine) naziv je promenjen u JNA. Maja 1992. od jedinica i ustanova JNA na teritoriji SRJ osnovana je Vojska Jugoslavije, 4. februara 2003. godine je zbog promene naziva država promenjen naziv u Vojska SCG. 8. juna 2006. godine, nakon proglašenja nezavisnosti Crne Gore, od delova Vojske SCG na teritoriji Srbije stvorena je Vojska Srbije.
    Mi treba da budemo ponosni što današnja oružana sila Srbije nastavlja svetle traicije armije koje je bila jedna od najjačih vojnih formacija koja se borila protiv sila Osovina na Balkanu tokom Drugog svetskog rata.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Snow
07:0816:29 CET
SunMonTue
3/1°C
3/0°C
2/0°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.