САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 797344Укупно посета:
  • 2517400Укупно прегледа:
  • 3Тренутно посетилаца:

ХЕРОЈИ У РАТУ И У МИРУ

Широм наше земље, у организацијама СУБНОР-а Србије, одржане су пригодне свечаности поводом Дана жена.

Учествовале су многе чланице наше организације, којима су уз честитке и пригодне поклоне, одато признање за рад и заслуге у остваривању свакодневних задатака на равноправној основи.

Тако је, на пример, Општински одбор СУБНОР-а Савски венац, у сарадњи са Градском општином Савски венац у Београду, организовао трибину. Говорио је Зденко Дупланчић о женама у Народноослободилачкој борби.  

За храброст и врлине које су красиле борце у рату, 85 жена је проглашено за народне хероје, а више хиљада је награђено ратним одликовањима, повељама и захвалницама.

Око 2.000 жена су током рата добиле официрске чинове, док су 3.344 носиоци Партизанске споменице 1941. Као борац прослављене Прве пролетерске НОУ бригаде, Дупланчић је посебно истакао да је током Другог светског рата кроз ту бригаду прошло више од 700 другарица.

Историчарка Веселинка Kастратовић Ристић посебну пажњу посветила је социјалној правди жена, а гимназијски професор Филип Грбић указао на стање у свету али и код нас са посебним освртом на једнакост полова и потребе жене за образовањем и оспособљавањем као равноправног партнера у креирању савременог друштва.

Ученици школе ”Војвода Мишић” улепшали су и оплеменили дружење лепршавом игром коју су припремили са наставницом Јованком Бурмaзeвић.

Плакат за трибину осмислио је и урадио Север Трифуновић, један од најмлађих чланова наше борачке организације.

У атмосфери доброг расположења и на неуобичајен начин, под називом Цветни дан, СУБНОР града Вршац обележио је међународни празник Дан жена.

Пригодном беседом, у препуној ”Сали хероја”, обратио се Драгољуб Ђорђевић. У оквиру вишегодишњег програма Превентивом до здравља, свечани дан је искоришћен и за медицинску контролу.

Одбор СУБНОР Аранђеловца у чланству има и мајке које су дале синове у ратовима деведесетих година на просторима бивше Југославије.

Радомир Радосављевић уручио је скромне поклоне и упознао се са њиховим проблемима, али и информисао о раду и активностима борачке организације. Указао је на улогу и значај мајке и захвалио на храбром подношењу бола за најмилијима.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Clear
05:2717:59 CET
TueWedThu
min 3°C
13/0°C
15/2°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.