САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 782253Укупно посета:
  • 2485885Укупно прегледа:
  • 3Тренутно посетилаца:

ВЕЧНА  СЛАВА  ЖРТВАМА

У Шаторајауљхељу, у Мађарској, одржан је комеморативни скуп у знак сећања на страшне злочине над антифашистичким борцима и родољубима из Бачке у Другом светском рату.

На Тргу хероја окупиле су се делегације земаља које су имале  грађане у том злогласном затвору на тромеђи Мађарске, Словачке и Украјине у малом градићу. У делегацији из Србије, односно Војводине, били су потпредседник СУБНОР-а Србије и председник СУБНОР-а АП Војводине Светомир Атанацковић, негдашњи затвореник др Павле Катић и др Милан Мицић, помоћник Секретара за културу и јавно информисање у Влади АП Војводине, као и представници Амбасаде Републике Србије у Мађарској.

Наша делегација је топло примљена и саслушана о времену побуне затвореника из затвора у Шаторајауљхељу 22. марта 1944. године. Побуна је угушена убиством 56 људи из Војводине, а остали су депортовани у логор Дахау.

Председник СУБНОР-а АП Војводини Светомир Атанацковић је први говорио испред споменика, подсећајући на тешке окупацијске дане и непрестани терор којем су били изложени сви људи жељни да пруже отпор фашизму.

Вилмош Ханти, председник ФИР са седиштем у Берлину такође је говорио, осуђујући фашизам као велико зло.

Посећена је и изложба у згради затвора, која је приказала злочине у свим европским земљама и пружање отпора фашизму. На паноу са сликама из Југославије налазе се, на жалост и срамоту приређивача, јединице четника у улози наводних антифашиста у Другом светском рату. Атанацковић је протествовао због очигледног фалсификовања истине, а организатори су се правдали да су материјал за изложбу ”добили из Србије”.

И из Београда је вд председник СУБНОР-а Србије, Душан Чукић, упутио оштар и  аргументован протест председнику ФИР због очигледне злоупотребе организатора изложбе о страхотама у Другом светском рату, извршеној у садејству засад неидентификованих „стручњака” из наше земље, који користе сваку прилику да у разним срединама пласирају лажне податке о иначе доказаним збивањима током народноослободилачке борбе и извесној сарадњи колабораната са фашистичким окупаторима.

Једно реаговање на Дани победе

  • pedjaza каже:

    Prilikom organizacije izložbi i drugih manifestacija vezanih za antifašističku prošlost Srbije, FIR, kao i bilo koja druga međunarodna ili regionalna boračka i antifašistička organizacija, za materijal treba da se obrati SUBNOR-u Srbije, kao svom punopravnom članu.
    Zaista je sramota da se jednoj izložbi ovakvog karaktera, pa i bilo kojoj drugoj manifestaciji u čast antifašizma, nađe izložena građa koja predstavlja deo falisfikovanja istorijskih činjenica.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
12°
Rain Shower
06:2818:32 CEST
MonTueWed
13/6°C
16/4°C
17/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.