САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 784854Укупно посета:
 • 2490464Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

НАРОД  JE  УВЕК  И  СВУГДЕ  НЕПОБЕДИВ

Нема те силе на свету која може да победи народ. Сваки покушај је увек завршен поразом.Тако је увек било и биће и убудуће.

Ово су на дводневном саветовању у Москви једнодушно оценили представници ветеранских борачких и традиционално антифашистичких организација, негдашњих здружених чланица антихитлеровске коалиције у Другом светском рату.

 У раду скупа, поред делагација на највишем нивоу из тридесетак држава и разних сродних удружења, учествовао је и вд председник СУБНОР-а Србије Душан Чукић.

Организатор, Сверуски савез ветерана Руске Федерације, имао ја циљ да се на једном месту чују мишљења поводом предстојећих Дана победе, кад сав мирољубив свет слави слом фашистичке хитлеровске окупаторске инвазије у жељи да се такво насиље, погроми и нацистичке идеје никад и нигде не понове.

ТАКО СУ И СРБЕ БОМБАРДОВАЛИ

Фашизам је војно побеђен 1945. године, али је – рекао је и уводничар генерал армије, председник ветерана Русије, Михаил Мојсејев – чучао све време у прикрајку и перманентно се јављао, да би економска криза у свету, делом исфабрикована, продубила наду да се авети прошлости јаве и не само пуким звецкањем оружја узнемире европске и друге просторе. Сад се јасно, као на длану, види да су разбијање Југославије и потом бомбардовање Србије иста страна једне медаље и увертира за оно што је читава планета видела, на исти или сличан начин, у различитим местима.

И шеф администрације Председника Русије, Сергеј Иванов, подцртава значај ветеранске организације широм света у тумачењу новим генерацијама да су ратнички бубњеви катастрофални за цивилизацију и да ни једна од земаља победница у Другом светском рату не сме да се препусти случају и дозволи фалсификовање историје и заборави огромне жртве у освајању слободе и сламању фашизма.

 У истом тону говорио је и представник СУБНОР-а Србије истичући значај ослободилачке борбе и улоге партизана у Другом светском рату који су се једини на нашим просторима ухватили у коштац са окупаторима и њиховим помагачима из домаћих редова, што је својевремено и неопозиво прихватила комплетна међународна антифашистичка коалиција.

Такву оцену су, на скупу у Москви, прихватили сви учесници, износећи да је улога народноослободилачке војске и партизанских југословенских  одреда, под командом маршала Тита, била крупна и упечатљиво видна током читавог периода Другог светског рата и посебно, у садејству са Црвеном армијом, у завршним операцијама прогона фашистичких армада на крају 1944. и почетком, до коначне победе, 1945.године.

МЛАДИ  МОРАЈУ  ДА  ЗНАЈУ

Скуп антифашиста је апострофирао, у исто време, да су у разним деловима Европе (што није само карактеристично за наш континент, али је јасна намера да се баш ту сада свесно користе ”сва средства” за потпаљивање ватре) кренули реваншисти у окршаје да би повратили ”стару неславну славу”.

Није у питању само братоубилачки грађански рат у Украјину,у низу држава јавно на сцени су прекрајачи историје и штимери догађаја по свом нахођењу. Отворено се демонстрира са кукастим крстовима, величају хитлеровски сарадници и следбеници, руше споменици страдалника у борби са фашистима и непоколебљивих слободара, скрнаве гробови, пишу хвалоспеви и снимају телевизијске серије о доказаним квислинзима.

Шта ће тек бити, упитали су учесници договора у главном граду Русије, кад са животне сцене одступе сведоци тешког времена али и славне победе над завојевачима из фашистичких трупа.

Садашње генерације, без обзира на то да ли су учесници Другог светског рата или њихови наследници и поштоваоци,широки фронт антифашиста, морају да удружи снаге. И младој генерацији, кроз васпитавање и наставу у школама,предају као аманент истину о снази јединственог покрета који је, великим жртвама и у дугом периоду, сломио фашистичку аждају чије се краци сада поново надвијају у разним срединама и настоје да раније зло опет посеју.

 У томе је посебно улога властиу свакој држави понаособ да се не изјашњава само на речима у корист антифашизма, а на делу мало или ни мало не предузима потезе које ћи спречити рушилаштво и нагоне изђикалих неофашиста.

О значају васпитног истинитог рада, о дугу према младости која расте, домаћини су јединственим примером показали на делу. У монументалном простору музеја о Другом светском рату, на Поклоној гори, јединственој школи истине о победи и тешкоћама, страдањима и слави, на узвишици изнад Москве, уприличин је спектакуларни церемонијал Сверсуског савеза ветерана – додељене су медаље ”Млади заштитник отаџбине”.

Добитници су полазници водећих војних академија у Русији, као и ученици разних московских основних и средњих школа. Медаље су уручивали и челници ветеранских органиција антихитлеровске коалиције у Другом светском рату. Међу њима и вд председник СУБНОР-а Србије Душан Чукић, коме је припала част да велико признање Сверсуског савеза ветерана Руске Федерације преда кадетима чувене војне школе које носи име легендарног стратега Александра Суворова.Живео је од 1730.до 1800. године, имао преко 60 победа на ратним пољима, пред њим су поклекле све најмоћније војсковође времена. Суверов је сахрањен у Петрограду на Неву, а оставио је записано: ”Сваки поштен човек има честито име, а ја сам своје уложио у славу отаџбине и све усмерио њеној добробити”.

Саветовање ветеранских организација антихитлеровске коалиције у Другом светском рату, као и других садашњих антифашистичких организација, закључило је да настави заједнички рад и низ акција у интересу мира и разумевања у свету, против ратних пожара и оживљавања фашистичке идеологије и потеза усмерених да се оружјем и нарученим превратима намеће тобожња демократија.

Једно реаговање на Дани победе

 • pedjaza каже:

  Na ovom međunarodnom skupu boračkih i antifašističkih organizacija Evrope, SUBNOR je još jednom, po ko zna koji put, dobio priznanje za svoj uspešan rad. Ta činjenica, u svakom slučaju treba da raduje sve članove i simpatizere SUBNOR-a.
  Ono što je posebno značajno, jeste skretanje pažnje na uključivanje mladih ljudi u članstvo boračkih i antifašističkih organizacija, onih koji nisu učesnici ratova, ali su poštovaoci antifašizma.
  Mada je na nivou SUBNOR-a Srbije bilo reči o tome poslednjih godina, smatram da se ta aktivnost treba intenzivirati, masovnijim učlanjivanjem pripadnika mlađih generacija, na kojima najveća boračka i antifašistička organizacija Srbije treba da ostane u budućnosti. Stoga bi bilo preporučljivo osmisliti načine za privlačenje novih članova, formirati sekcije mladih antifašista u okviru SUBNOR-a i masovnije ih birati i uključivati u organe udruženja, odnosno u proces odlučivanja.
  Na taj način, SUBNOR će obezbediti sigurnu budućnost i prosperitet.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
10°
Mostly Cloudy
07:0417:40 CEST
TueWedThu
17/8°C
17/3°C
14/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.