САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 786742Укупно посета:
  • 2494385Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

ПОБЕДА  ЗА  СВА  ВРЕМЕНА

Сарадња бораца са простора негдашње заједничке државе, створена током народне партизанске борбе у Другом светском рату, никад и није престајала, па је тако СУБНОР Бијељине, организујући обележавање прве слободе у ратној 1943. години, позвао делегацију Покрајинског одбора СУБНОР-а Војводине на челу са Светом Атанацковићем. У свечаностима је учествовао и председник СУБНОР-а Републике Српске Благоје Гајић.

На пријему код начелника општинске управе Бијељине, Атанацковић је посебно истакао: „Борци из Војводине, боље рећи Срема, и борци Источне Босне заједно су наступали против хитлеровских фашистичких трупа СС ”Принц Еуген” и домаће колаборације, четничких снага, усташа и домобрана из НДХ. Била је то 1943. година, година тешких борби, у којој су на тлу Источне Босне формиране несаломиве војвођанске бригаде, дивизије и корпуси.

Прва војвођанска 18.пролетерска бригада, под командом славног Народног хероја Марка Перичина Камењара, по разбијању непријатеља у Јањи, силовито креће на ослобођење Бијељине опасане бункерима. Јуриш за јуришем, уз помоћ Курјаковог одреда, непријатељ је био савладан и побеђен. Народ је славио, а говорио је Родољуб Чолаковић Роћко.

Зато смо овде, да се сетимо славних јунака који су младе животе поклонили на олтар слободе и наредне генерације обавежемо да никада ниједан борац не буде заборављен. Труд и успех биће већи потомке упутимо на историју и славну партизанску борбу, очување и неговање традиција и тековине ослободилачке антифашистичке борбе“.

На свечаности у Бијељини су биле и делегације градских и општинских СУБНОР-а Сремска Митровица, Рума и Шид.

Једно реаговање на Дани славе

  • pedjaza каже:

    Bijeljina je i ovoga puta predstavljala mesto, koje je poslužilo kao most za saradnju boračkih organizacija iz Republike Srpske i Srbije, u prisećanju na njateže dane iz NOR-a, kada u borbi protiv fašističkih okupatora i njihovih slugu, nisu postojale granice, niti bilo kakve nacionalne, etničke i verske podele.
    Ovakvi susreti i manifestacije, u današnje vreme, predstavljaju svetli primer neraskidivosti veza, uspostavljenih u najtežim danima novije istorije. Oni treba da budu osnova za čvršće i ozbiljnije zbližavanje i na svim ostalim novoima.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
10°
Fair
06:3316:12 CET
TueWedThu
min 7°C
16/4°C
13/1°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.