САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 782255Укупно посета:
  • 2485887Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ИСТИНУ НИКО НЕ СМЕ ДА ПРЉА

Председник СУБНОР-а Шида Сава Рошић је, на комеморативном скупу поводом 73. годишњице сусрета партизанских босанских и сремачких бораца, говорио о значају догађаја за читав крај и даљи развој битака током Другог светског рата.

„На простору Дебрње писала се историја како и на који начин наставити борбу против фашистичких снага Немачке и усташких легија Хрватске. Партизанима из Босне, после великих и тешких окршаја са четницима на Мајевици и у Семберији, били су потребни одмор, храна и одећа. Немачка јединица је, не слутећи да су ту партизани, откривена, опкољена и већим делом уништена, заробљена, а партизани су дошли до веће количине оружја и муниције.

Непуни месец касније, шест батаљона војвођанских партизанских одреда прешло је на подручје Источне Босне и наставило борбе са четничким, усташко-домобранским и немачким снагама. Посебно са добро наоружаним и војнички припремљеним фашистима СС дивизије „Принц Еуген“ и СС „Ханџар“ дивизије. Зато се сећамо храбрих партизана, не препуштамо зубу времена нераскидиви ланац слободара из Босне и Војводине”.

Потпредседник СУБНОР-а Србије и председник СУБНОР-а АП Војводине Светомир Атанацковић је додао: ”Поново смо у истом строју. Не смемо дозволити да се историјска истина прља, нити да се умањује значај народноослободилачке партизанске борбе која се једина супротставила окупатору и слугама. Организација СУБНОР-а ће увек бити чврст бедем одбране истине од фалсификатора”.

Положени су бројни венци на споменик партизана Срема и Источне Босне. Као и у селу Моровић борцима тога краја погинулим у Другом светском рату.

Једно реаговање на Дебрња

  • pedjaza каже:

    Uprkos tome što su nacifašističke snage sila Osvine računale da će kroz Jugoslaviju lako proći, bez pružanja ikavog ili nekog ozbiljnijeg otpora, Titovi partizani su im potpuno poremetili plan. Baš ovde, u srcu Balkana, vodile su se neke od najtežih borbi u vreme Drugog svetskog rata, među koje spadaju i ove koje su navedene u tekstu iz Debrnje.
    Toj borbi se divilo čitavo miroljubivo čovečanstvo, a neki sa ovih prostora bi da je omalovaže i negiraju.
    Dok je SUBNOIR-a i njemu sličnih boračkih i antifašističkih organizacija, istorija neće moći da se falsifikuje. Svakom takvom pokušaju suprotsavićemo se istorijskim argumentima, koji će razoružati potencijalne krivotvorce.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
11°
Rain Shower
06:2818:32 CEST
MonTueWed
min 6°C
16/4°C
18/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.