САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 794144Укупно посета:
 • 2511297Укупно прегледа:
 • 2Тренутно посетилаца:

САГА О ХЕРОЈУ

Нови документарни филм о народном хероју, легендарном партизанском командиру Стјепану Стеви Филиповићу, познатијем као Стеви Колубарцу појавио се пред гледаоцима.

Јунак коме се наш народ одужио монументалним спомеником у Ваљеву што симболише отпор фашистима и њиховим помачачима у Другом светском рату. Високо подигнутим стиснутим песницама и повицима „Живео Совјетски Савез“, „Живела КПЈ“, „Доле издајници српског народа“ Филиповић је задивио човечанство. Његова слика са вешала налази се и у Уједињеним нацијама.

У документарном филму фирме „Блиц ТВ“ учествовали су, између осталих, представници СУБНОР-а Крагујевца, пошто је Стеван Филиповић живео и радио у Крагујевцу, а његов брат Шимун је стрељан у Шумарицама 21. октобра 1941. године.

 

Једно реаговање на Дело за поуку

 • pedjaza каже:

  Prema mnogim mišljenjima i anketama, fotografija mladog Stjepana Filipovića koji sa omčom oko vrata stoji ispod vešala uzdignutih pesnica, jedna je od najupečatljivijih fotografija Drugog svetskog rata.
  Ovaj momenat je najverovatnije uslikala tada sedamnaestogodišnja Slobodanka Vasić, šegrt u radnji Kosare Antić u Valjevu. Fotografije su se samo pola sata posle vešanja pojavile u izlogu foto-radnje Kosare Antić, zarad prodaje. Narod ih je kupovao i zahvaljujući tome sačuvano je nekoliko primeraka, jer su istog dana Nemci zaplenili sve snimke, zatvorili radnju i uhapsili radnike, među kojima i Slobodanku.
  Nakon oslobođenja Beograda, fotografiju u redakciju „Politike” doneo doktor Branko Kesler, zubni lekar iz Valjeva. 4. novembra 1944. godine ova fotografija Politike, ali bez potpisa ko je njen autor, što je tek kasnije ustanovljeno.
  Ova fotografija se u prirodnoj veličini nalazi u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku kao simbol otpora fašizmu. Pred njom je svojevremeno na jednoj izložbi pao na kolena čuveni indijski državnik Džavaharlal Nehru.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Sunny
06:3617:07 CET
SatSunMon
10/-1°C
11/1°C
13/1°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.