САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 784853Укупно посета:
 • 2490463Укупно прегледа:
 • 0Тренутно посетилаца:

ЗЛОЧИНЕ ЧЕТНИКА НАРОД НЕ ЗАБОРАВЉА

Доња Бела Река, у Тимочкој крајини, једно је од ретких села којег су фашисти у Другом светском рату два пута палили и бамбардовали.
У шумама изнад села, у близини партизанске појате, у атару Превиодског потока, погинуо је, 10. јула 1943. једини Ром, народни херој Југославије, Стеван Ђорђевић Новак, родом из књажевачког села Радичевца.
Са Новаком су, сплетом несрећних околности, погинули и његови ратни другови, првоборци Милан Васић Перица, Боривоје Цолић Јоца и Предраг Костић Ваљко. Недалеко од Преводског потока четници су заробили и запалили Боривоја Томоћа Ику и заклали Борислава Миленковића Срђу из суседне Рготине.
Народ борског и зајечарског краја, сваке године на том месту, долази и полаже цвеће и венце на споменик партизанским жртвама, док омладина организује богат спортски и културни програм.
Овог 12. јула, после 20 година, делегације Министарства за рад, борачка и социјална питања, СУБНОР-а Србије и других организација тог краја, Сокобање и Пирота положиле су венце и одале пошту на споменик, на брду Топла, и жртвама четника Косте Пећанца и Драже Михаиловића. Десеторица партизана је најсуровије мучено, а потом су побијени и заклани.
Пред споменицима жртвама четничког терора говорили су Жарко Петровић, председник СУБНОР-а Бор и Сретен Мадић, првборац из Пирота, учесник НОР-а у Тимочкој крајини. Оне несрећне 1943. страдало је од зликоваца и шесторо Младеновића: Милинко, Стана, Сава, Милош, Станиша и Живан. Као и Божидар Арсић, Душан Рајић Јова, Миленко Живановић Јовић и Сава Илић.
О споменику, иначе, брине породица Ђорђевић. У културно-забавном програму учествовале су фолклорне групе из села Рготина и “Ром” из Бора. За лепотицу “Преводског потока” изабрана је Катарина Лазаревић, ученица из Рготине.

donja bela reka 9 donja bela reka 8 donja bela reka 7 donja bela reka 4 donja bela reka 3 donja bela reka 2

4 реаговања на Доња Бела Река

 • Lune каже:

  „Optužuje nas se“, kaže Tito, „Da smo zaboravili objaviti neke dokumente o događajima poslije rata. Primjer je „Bleiburg“ izašto se šutjelo o toj nesreći hrvatskog naroda.Ustaški emigranti i njihovi simpatizeri u inostranstvu optužuju mene da sam ja to stopirao, da sam ja naredio ubijanje ustaša, četnika,domobrana i belogardejaca koji su nakon sloma Njemačke, do tada njihovih saveznika, bježali iz zemlje bojeći se kazne za svoje zločine. Pa zaboga, drugovi, o tome se pišejednostrano, bezanalitike, bez dokaza. Postoje moje depeše, tu je Kosta pa može potvrditi, o zabrani kažnjavanja zarobljenika bez suda. Postoje moje depeše, tu je Kosta pa može potvrditi, o zabrani kažnjavanja zarobljenika bez suda – piše Tito.
  Znam da Kosta, krunski svjedok, ima cjelokupnu dokumentaciju o „Slučaju Bleiburg“ i trebalo bi, jasno sa dokumentacijom koju posjeduju Englezi i Amerikanci, to objasniti. Mi šutnjom kao da potvrđujemo što emigrantska štampa o tome piše, a piše što je i što nije istina, onako kako njima sada odgovara.Ja znam samo jedno, kad sam poslije rata o tome razgovarao s Churchillom i što se sve piše u emigrantskoj štampi, a I govori o tome, da mi je Churchill odgovorio: „Maršale, pustite ih neka pišu I govore. Mi Englezi, a i Amerikanci, znamo tko je kriv za tu tragediju. Mi smo, u svojim službenim biltenima, javno rekli da je za pogibiju tih nesretnika kriv Pavelić koji je iz Hrvatske pokupio sve što je mogao, da spasi sebe i svoje. Da nisu slušali Pavelića mnogi od njih i danas bi biliživi.“ Da, tako mi je rekao Churchill. Postoje dokumenta ne samo kod nas, već i kod Engleza i Amerikanaca, da je svoju vojsku, ne samo ustaše koji su bježali zbog zločinstva, Pavelić i njegovi generali su i domobrane, mobilizirane pred kraj rata, obukli ustaške uniforme i da sa djelom građanstva bježe pred komunističkim „osvetnicima“ kako su plašili narod I pripremali za bijeg. Zamislite, pa ideset tisuća Đujićevih četnika bježalo je preko Zagreba, s Pavelićevom dozvolom u tom povlačenju.
  Strah od kazne „pobratio“ je Pavelića i Đujića, a oba su tada bili na spisku ratnih zločinaca. A sada nas i ustaše i četnici optužuju za „Bleiburg“
  Strah od kazne „pobratio“ je Pavelića i Đujića, a oba su tada bili na spisku ratnih zločinaca. A sada nas i ustaše i četnici optužuju za „Bleiburg“. Mislio je Pavelić, a to potvrđuju i dokumenti, kako će s nekoliko stotina tisuća, što vojske, što civila, imati mogućnosti pregovarati s Englezima i Amerikancima na ravnopravnoj bazi. Prevario se i kada su Englezi tražili da predaju oružje, Pavelić i njegovi generalisu to odbili. Tada je u povlačenju najviše poginulo ustaša i domobrana koji su pokušali proboj, ali su u okršajima sa našom Armijom, koja im je zapriječila proboj, zaustavljane. S druge strane, više tisuća te vojske u rasulu poginulo je i od mitraljiranja engleske armije, koja je dobila zadatak sprječavanja probojap rema zapadnim saveznicima. Sam Pavelić napisao je, odmah poslije rata, da suza „Bleiburg“ najviše krivi Englezi, da bi nakraju konstatirao: „Englezi me nisu htjeli prihvatiti jer im to nije bilo u interesu. Oni su veći krivci za tu našu katastrofu od Titovih partizana„.

 • Lune каже:

  Poslao listu POLITIKA
  Postovani,

  Mislim da je citulja koju ste objavili, njen sadrzaj, vrlo neukusan i ne temelji se na istinitom navodjenju. Mihailovic, nije „zverski ubijen“, njemu je sudjeno i izvrsena je presuda. Obzirom da nikada nije podnet zahtev za obnavljanje postupka,kao dokazivanje nevinosti, presuda i izvrsenje su pravosnazni.

 • Lune каже:

  SUBNOR, mora da reaguje povodom citulje Drazi Mihailovicu,16 jul. u listu POLITIKA. Radi se o sadrzaju, tekstu koji pre svega neodgovara cinjenicnom stanju, a posebno navodi i kvalifikacije. Kako ceo svet zna, Dragoljum Mihailovic, nije „zverski ubije“, pomenutom je sudjeno, a proistalice i simaptizri, nisu spremni da traze obnovu postupka, nego se koriste, politickim divljim upadanjima u informativne sisteme drustva.

 • pedjaza каже:

  Timočka krajina nije ostala pošteđena kada su zločini četničkih zlikovaca bili u ptanju.
  Dosta partizana, članova njihovih porodica, pomagača NOP-a i drugih rodoljuba, stradalo je od četničkih kama.
  Dobro je da su predstavnici Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja posle 20 godine ponovo došli da odaju poštu ovim žrtvama i nadam se da će u buduće to biti deo njihovih redovnih aktivnosti.
  SUBNOR nikada nije zaboravljao pomenute žrtve i tako će ostati i na dalje.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
10°
Mostly Cloudy
07:0417:40 CEST
TueWedThu
17/8°C
17/3°C
14/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.