САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 784787Укупно посета:
 • 2490321Укупно прегледа:
 • 2Тренутно посетилаца:

ЗЛОЧИНИ  ЧЕТНИКА  СЕ  НЕ  ЗАБОРАВЉАЈУ

Тужно је то сећање, морбидна истина: пре седам деценија, у зору 29.априла 1944, у мирно домаћинско село Друговац, недалеко од Смедерева, упала су четири корпуса четника Драже Михаиловића и за тили час масакрирали недужно становништво.

Четници су, називајући се још и краљевска југословенска војска у отаџбини, стрељали или заклали 73 цивила не бирајући узраст и пол. А потом запалили око 120 и опљачкали више од 200 кућа.

Касно увече, после непрекидног дневног оргијања, зликовци су напустили село са пленом на шездесетак унапред припремљених запрежних кола.

ИСТОРИЈСКО  СЕЛО

Друговац спада у историјска српска села југозападно од Колара. Помиње се у старим књигама још 1732.године, а у списковима из 1882. набројано је 45 домова. Житељи су се углавном бавили ратарством, али је корист, до данашњих дана, нађена и у воћарству. Сада има око 500 домаћинстава.

Током Првог светског рата многи Друговчани су, међу њима је и тада било доста досељеника са Косова, ступили као добровољци у слободарске редове и завршили часно вихорно време и, потом, кад су фашистичке хорде поново кренуле на наше крајеве 1941, пренели својим потомцима аманет како се брани отаџбина.

У окупацијским временима Другог светског рата дејствовали су на тим просторима, у смедеревским атарима, јединице љотићевског ”Збора”. А превагу су имале партизанске чете и држале контролу над територијом. У кризним тренуцима по квислиншке снаге свесне да у пролеће 1944.године јасно губе, четници под командом капетана Живана Луковића упадају у Друговац.

Краљев официр има на располагању четири корпуса, међу њима и Горску гарду Николе Калабића, насупрот сеоске одбране и једне чете Космајског народно-ослободилачког одреда. Вођена је вишечасовна борба. У концентричним нападима бројни четници улећу у село и на два места окупљају становништво. Почиње крвав пир. И потом пљачка…

Седам деценија позније, овог 29.априла, у средишту Друговца, крај сеоског споменика, окупио се народ да ода почаст недужним цивилима страдалим од четничке руке Драже Михаиловића.

ОМЛАДИНО, ЧУВАЈ СЛОБОДУ!

Учесницима достојанствене комеморације обратио се председник СУБНОР-а Србије, проф.др Миодраг Зечевић. Његове речи су посебно биле упућене омладини, ученицима основних и средњих школа из околине, који су испунили парковски чувани простор у близини споменика са исклесаним именима Друговчана страдалим у масакру 29.априла 1944.

Председник СУБНОР-а Србије је, поред осталог, рекао:

”Није, на жалост, било места, у Шумадији нарочито, где су квислиннзи током Другог светског рата пропустили бестијање. Вранић и Друговац су врхунац злочина дражиновских кама. Они што су 5.октобра доведени на власт успели су да чак и судски рехабилитују убице, на срећу више не владају, али још има оних што фалсификују историју и антифашизам у Србији, свугде признат као један и аутентичан признат у свету, покушавају да припишу и доказаним кољачима и истребљивачима недужног цивилног становништва.

Омладина мора да чува тешко извојевану слободу и буде верни следбеник традиција нашег народа који се никад није изједначавао са слугама. Велика је срећа што у импозантном броју млади Србије долазе  на оваква места и упознају се са страдањима својих потомака, уче на туђим неделима шта је било у прошлости да не би дозволили да се слично било где и било коме понови” – рекао је проф. др Миодраг Зечевић.

Председник Скупштине општине Смедерево, Бранче Стојановић, упозорио је да се српска рука не сме никад више дићи на Србина, а председница Окружног одбора СУБНОР-а Радмила Лукић је посебно говорила о несрећним данима кад су четници ДМ убијали недужне цивиле.

”Четници нису хтели против Немаца, партизана су се плашили, а онда су бес и немоћ истресали на народу који није хтео са њима” – рекао је Влада Пантић из Вранића, села надомак Београда, у којем су четници такође побили читаве породице.

На комеморацији у Друговцу изведен је и веома успешан уметнички програм младих хорова, оркестара и рецитатора. Из Основне школе у Друговцу, као и уз учешће ансамбла Музичке школе ”Коста Манојловић” и ”Кир Стефан Србин” из Смедерева.

На споменик страдалим Друговчанима у четничком масакру на крају Другог светског рата положени су венци и цвеће многих државних органа, политичких странака и разних удружења.

Проф. др Миодраг Зечевић положио је венац у име СУБНОР-а Србије. А чланови Председништва генерал Видосав Ковачевић и Душан Чукић били су у делегацији.

no images were found

Једно реаговање на Друговац

 • pedjaza каже:

  Već 70 godina Drugovac priča svoju tužnu priču, vezanu za nenadoknadiv gubitak velikog broja nedužnog civilnog stanovništva. Kada je već bilo očigledno da će iz rata izaći kao gubitnici, četnici Draže Mihailovića, najdoslednijeg kvislinga na srpskim prostorima, iskalili su svoj gnev i divljaštvo nad drugovčanima.
  Slučaj iz Drugovca je svedočenje dokle ljudska mržnja može stići i predstavlja jedan od najstravičnijih primera besomučnog iživljavanja saradnika okupatora, za koje nas neki uporno pokušavaju ubediti da su bili antifašisti.
  Omladina u današnje vreme, na svu sreću, ima mogućnost da se na adekvatan način informiše gotovo o svemu, pa i o događajima iz prošlosti. Prošlo je vreme kada se tim mladim ljudima moglo olako manipulisati u političke svrhe. Ako ništa drugo, mnogo je onih čiji su dedovi i pradedovi bili učesnici NOR-a i čiji su članovi familije u tom ratu stradali upravo od strane četničkih kolaboracionista, ali i fašističkih zlikovaca.
  Najnoviji primeri povampirenja fašizma, takođe ukazuju na pogubnost i destruktivnost te istorijski poražene ideologije, kojoj se ne sme dozvoliti da poprimi neke veće razmere, jer to može prouzrokovati nova stradanja.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
11°
Cloudy
07:0317:42 CEST
MonTueWed
min 8°C
17/8°C
17/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.