САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 786740Укупно посета:
  • 2494381Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

„ОГЊЕНА КУГЛА“ ЈЕ УТУЉЕНА

Једна од највећих фашистичких операција против ослободилачке партизанске војске у Другом светском рату, коју је хитлеровска окупацијска армада звала „Огњена кугла“, није успела – битка у Пријепољу и околини завршена је фијаском и устаничке партизанске снаге већ почетком 1944. године успеле су да ослободе велике делове територије.

Замисао освајача да од 4. до 16.децембра 1943. са 75.000 Немаца, уз помоћ војника из Бугарске, четника Драже Михаиловића, легионара из 369. дивизије Вермахта коју су попуњавали регрути из Хрватске и Муслиманскa милицијa, била је да препадом на 12.000 партизана нанесу тешке губитке и овладају ослобођеним подручјима у Рашкој области, Источној Босни и северним деловима Црне Горе.

Успомена на херојске дане и страдања у долини Лима окупила је, на 70.годишњицу, мноштво народа из разних делова наше државе, посебно из Шумадије чији су преци оних зимских дана 1943. понајвише страдали бранећи незаштићене рањенике у партизанској болници у Пријепољу.

Државна свечаност, уз војне и друге почасти, одржана је у званичној организацији Владе Србије и СУБНОР-а Србије.

На монументални споменик положени су венци највиших државних, војних и друштвених организација.

Венац СУБНОР-а Србије положио је председник проф. др Миодраг Зечевић са чланицама Председништва Јелисаветом Миловановић и Борком Нешковић.

Учесницима скупа обратио се председник Општине Пријепоље Емир Хашимбеговић и, поред осталог, рекао:

„Потомцима учесника Пријепољске битке али и свима нама, ни данас, 70 година после велике епопеје, није свеједно кад се минимизирају жртве и кад се покушајима ревидирања историјских чињеница умањују циљеви за које су многи дали живот.

Поносни смо јер су болницу и народ Пријепоља бранили Шумадинци, Црногорци, Санџаклије и многи други који су ратних година стали у фронт отпора фашизму.  Њихови мотиви и њихови циљеви били су високо морални и служе за  наук свима нама“.

У име Владе Србије говорио је министар проф. др Томислав Јовановић:

„Попут наших предака, славних бораца Пријепољске битке, ми се данас уздижемо из свих недаћа у које нас је егзистенција бацила после распада држава и заједница, економских санкција, бомбардовања, тешке економске кризе.

Мултинационални састав партизанских јединица у Пријепољској бици и Народноослободилачкој војсци Југославије током читавог рата треба да буде вечни позив за толеранцију и разумевање.

Српски народ никад није био велики по томе колико друге народе понизи, већ колико се са другим народима изједначи и уздигне у суживоту са њима“.

У Пријепољу је говорио и председник СУБНОР-а Србије, проф. др Миодраг Зечевић.

РЕЧ ПРЕДСЕДНИКА СУБНОР-а, ПОД НАСЛОВОМ „ПРИЈЕПОЉЕ ЈЕ СРПСКО ТЕРМОПИЛИ“, МОЖЕТЕ ПРОЧИТАТИ КАО ИЗДВОЈЕН ТЕКСТ НА ОВОМ ПОРТАЛУ.

Влада Србије је Пријепољску битку поново уврстила у званично државно обележавање, на чему је, иначе, СУБНОР Србије годинама, од доласка „нове демократске власти“, упорно инсистирао.

Споменик на левој обали Лима је био жртва невиђеног вандализма – истргнуте су 24 бронзане плоче са именима изгинулих бораца за слободу. Републички завод за заштиту споменика културе обновио је комплекс у знак трајног сећања на храбре партизане.

     

Једно реаговање на Епопеја

  • pedjaza каже:

    Pohvalno je što je Vlada Srbije uvrstila ovaj značajan datum, 4. decembar, kada se 1943. godine odigrala veoma značajna antifašistička bitka, u red datuma koji se zvanično obeležavaju u Srbiji.
    Multietnički i mulitikonfesionalni sastav partizanskih jedinica, koje su učestvovale u ovoj bitci, još tada je jasno ukazivao na značaj jedinstva u suprotsavljanju višestruko jačem i naoružanijem neprijatelju.
    Čuvena partizanska bolnica u Prijepolju, pružila je utočište mnogim ranjenicima i zahvaljujući tamošnjem medicinskom osoblju, spašen je veliki broj života, čime je omogućeno da ti borci, nakon oporavka, nastave da se bore za oslobođenje svoje zemlje. Naša istorija je, na žalost, prepuna ovakvih događaja i velikog broja žrtava, a mi imamo dužnost da ih nikada ne zaboravimo, jer su svoje živote ugradile u temelje bolje budućnosti.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
10°
Clear
06:3316:12 CET
TueWedThu
min 7°C
16/4°C
13/1°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.