САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 789318Укупно посета:
  • 2499084Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

НАГРАДЕ  У  ПРАВИМ  РУКАМА

Традиционалне награде СУБНОР-а Србије, у оквиру фондације ”Драгојло Дудић”, свечано су уручене у дворани парламента наше државе.

Добитници на 44. конкурсу за ову годину из области књижевности су: Милић Петровић Рајом из Београда за роман Мост на реци Тари – прво место, Каја Панчић Миленковић из Пирота за збирку песама ЧАС НОВИЈЕ ИСТОРИЈЕ – друго место, Јасмина Лазаревић из Шапца за збирку песама ПОЦЕРСКИ ПАСТЕЛИ – треће место.

Из области историографије такође су додељене три награде: прва – Бранко Матић из Ваљева за рад ВАЉЕВСКИ ПАРТИЗАНИ 1941-1942. НА ФОТОГРАФИЈАМА РАДА ЈОКИЋА, друга – Бошко Антић из Београда за рукопис СРПСКИ АРГОНАУТИ, трећа – Бранислав Поповић из Београда и Вељко Тодоровић из Новог Београда за рукопис РАД ЦРВЕНОГ КРСТА СРБИЈЕ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ.

Стручни жири је одлучио и да се додели ПОХВАЛА следећим ауторима: Војислав Латковић из Крагујевца за роман Милунка Савић херој Великог рата, Василије Каран из Бања Луке за роман Вјетар још није стао, Радован Вујадиновић из Даниловграда за роман Трн у оку, Марко Милошев из Кикинде за рукопис Окупација Кикинде у Другом светском рату, Слободан Максимовић из Новог Београда за рукопис Сарајевски атентат сто година касније.

Управни одбор Фондације ”Драгојло дудић” доделио је признање ПОСЕБНА ПОХВАЛА ауторима и издавачима за допринос обележавању 70-годишњице ослобођења Србије у Другом светском рату и стогодишњице Првог светског рата: Мира Радојевић и Љубодраг Димић за рад СРБИЈА У ВЕЛИКОМ РАТУ 1914-1918, и Раде Ристановић за рад БЕОГРАДСКИ ИЛЕГАЛЦИ, као и едиција СРБИЈА 1914-1918. Издавачка кућа Прометеј и РТС.

Отварајући свечаност у дворани Скупштине Србије, чланица Председништва Републичког одбора СУБНОР-а Јелисавета Миловановић је нагласила са колико етнузијазма и напора, у условима кад није лако, борачка антифашистичка организација настоји и да на културном плану одржи тако значајно стваралашко надметање какав је конкурс у оквиру Фондације ”Драгојло Дудић”.

 У истом тону говорио је и председник Управног одбора Милош Јевтић, као и чланови жирија Драган Драгојловић и Слободан Гавриловић.

У име награђених захвалио је Бранко Матић и, у исто време, пробраним речима вратио присутне у прошлост кад су ваљевски партизани, баш предвођени револуционаром Драгојлом Дудићем, кретали почетних година борбе у Другом светском рату стазама слободе које је својом камером у то време за поколења бележио такође партизан Рада Јокић – остао је документ, сада систематизован у књизи, за сва времена и као доказ стремљења и успеха српског народа који никад није хтео да се потчини.

Свечаности у Скупштини Србије присуствовали су јавни и културни радници, многи поштоваоци НОБ и борци, међу њима и народни херој генерал Петар Матић Дуле, чланови руководства СУБНОР-а Србије, потомци партизана, антифашисти.

Једно реаговање на Фондација ”Драгојло Дудић”

  • pedjaza каже:

    Među prisutnima na jednoj ovako značajnoj manifestaciji, sa tradicijom dugom četiri ipo decenije, nije bilo nikog od značajnijih predstavnika državnih organa, tj. nema ih među navedenima u ovom tekstu.
    S druge strane, predsednik Republike, Tomislav Nikolić, otkrio je u Beogradu spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom Romanovu, diktatoru koji je kršio osnovna ljudska prava kako ruskog tako i drugih naroda koji su živeli u Carskoj Rusiji. Tom događaju prisustvovali su i ministar Velimir Ilić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, gradski menadžer Goran Vesić i drugi.
    Zapitajmo se, jasno i glasno, kuda nas vodi ovakav odnos državnih organa prema značajnim događajima iz naše istorije i dokle će trajati nipodaštavajući stav prema borcima i žrtvama ratova, vođenih, sa istorijske distance, ne tako davno?!

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Partly Cloudy
07:0715:57 CET
WedThuFri
min -1°C
3/-3°C
4/1°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.