САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 773384Укупно посета:
  • 2469192Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ВРЕМЕ  КАД  ЈЕ  ОСВАЈАНА  СЛОБОДА

Сваке године обележавамо на пропланку Фрушке горе, на месту званом Јабука, формирање  Осме војвођанске народноослободилачке ударне бригаде у Другом светском рату.

Памти се храброст партизана, јуриши  Сремом, Банатом и Бачком, преко тешких борби на Батини, Вировити, Болману, све до Блајбурга и победе над највећим злом тога времена – фашизмом.

Тада борац са само 16 година, Зорица Ђукић, присећала се после толико година, на Јабуци, сабораца што су дали живот за слободу. Само три године старији Мита  Бугарски говорио је о хероинама из Осме војвођанске:

”Била је Иванка Станишић из села Лока, звали смо је Зора бачкуља, пушкомитраљезац, гађала  Немце стојећи. Она и други, све јунак до јунака. Обавезни смо да их сачувамо, њихови ликови су завет за време кад је освајана слобода”.

Осма бригада је окупљала све нације са војвођанских простора, било је Мађара, Словака, па чак и домаћих Немаца, сви су имали само један циљ, победу над фашизмом.

Дуг је био ратни пут прослављене бригаде, више од хиљаду пет сто километара. Погинуло је 1.116, а рањено око 3.000 бораца. Бригада је дала два народна хероја Мила Корицу Ковача команданта бригаде и Лазара Марковића Чађу, команданта првог батаљона.

На Фрушкој гори је одата пошта, положени су венци, у име СУБНОР-а АП Војводине  Светомир Атанацковић са делегацијом.

2 реаговања на Фрушка гора

  • pedjaza каже:

    Osma vojvođanska NOU brigada jedan je od nasvetlijih primera multietničkog zajedništva, po kome je Vojvodina inače poznata. Kada je zemlja bila okupirana, nacionalna pripadnost je postala potpuno nebitna, jer niko nije bio pošteđen opasnosti od fašističkih zlikovaca. Prisutvo pripanika nemačke i mađarske nacionalnosti u ovoj brigadi dokaz je visokog nivoa svesti tih ljudi da se trebalo boriti protiv fašista netavisno od toga koje su nacije bili. Fašizam je zlo koje je svojom svirepošću izbrisalo nacionalne, verske, rasne i sve druge razlike među antifašistima.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
19°
Partly Cloudy
04:5120:27 CEST
TueWedThu
28/18°C
29/19°C
31/19°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.