САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 784854Укупно посета:
  • 2490464Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ИСТИНСКА МАЈКА ПАРТИЗАНСКА

У организацији Градског одбора СУБНОР-а Сремске Митровице уз присуство делегације ПО СУБНОР-а АП Војодине, општинских одбора СУБНОР-а Инђије, Руме и Шида, обележена је 72. годишњица формирања Првог фрушкогорског партизанског одреда на Рохаљ базама полагањем венаца и одавања поште палим у борби против фашизма у Другом светском рату.

Председник ГО СУБНОР-а Сремска Митровица Рада Корица, захвалио је на подршци и учешћу у обележавању датума који је био почетак стварања партизанских јединица у Срему.

СКОЈЕВЦИ И КОМУНИСТИ У АКЦИЈИ

Председник СУБНОР-а АП Војводине и потпредседник СУБНОР-а Србије, Светомир Атанацковић посебно је истакао: „Фрушка гора и Срем у целини били су окосница припрема за дизање народног устанка у Срему и читавој Војводини. Већ првих дана, након окупације и расула бивше југословенске краљевске војске у сукобу са двојицом полицајаца, Марко Перичин-Камењар се у шуми спојио са скојевцима. У то време у скоро свим селима Фрушке горе (Бешенову, Бешеновском Прњавору, Дивошу…) постојале су организоване групе комуниста и скојеваца, који су припремали акцију ослобађања комуниста из сремскомитровачке казнионе. Цео план су извеле групе Окружног комитета СКОЈ-а. Из затвора је ослобођено 32 осуђеника, који су били веома значајни за организовање и дизање устанка у Срему, а један део њих прешао је Саву и отишао у Србију. На Фрушкој гори остали су, поред осталих, Јован Веселинов-Жарко, Станко Пауновић-Вељко и Бошко Палковљевић-Пинки.

Овде, на овом месту, у непосредној близини села Дивоша, 9. септембра 1941. године положена је партизанска заклетва и тиме је означено формирање Првог Фрушкогорског народнослободилачког партизанског одреда, у чијем строју је било 65 партизана. Командант одреда био је Сима Релић, његов заменик био је Бошко Палковљевић-Пинки, а политички комесар одреда био је Станко Пауновић-Вељко. Овај фрушкогорски партизански одред пронео је славу партизанске борбе у Срему, па и у Војводини у целини.

ТЕСНА ПЛАНИНА

Одред је дејствовао против окупатора, стално нарастајући, док му Фрушка гора није постала тесна, те је са своја три батаљона новембра 1942. године прешао у  Источну Босну, где су већ почетком 1943. године формиране Прва и Друга војвођанска НОУ Бригада, које су наставиле свој ратни пут кроз Босну и Херцеговину, Црну Гору, Србију, Хрватску и Словенију.

Морамо сачувати тековине борбе и не смемо дозволити разним намноженим и острашћеним историчарима и протагонистима свеколике политичке замагљености да умање значај и тековине остварене у крвавој борби против окупатора, квислинга и колаборације сваке врсте.

Посебан задатак је да се посветимо јачању наше нестраначке организације, њеном подмлађивању, посебно потомцима бораца 1941.-1945. године, поштоваоцима и борцима у рату против НАТО агресије на нашу земљу 1999. године“ – рекао је Атанацковић.

Скупу на Рохаљ базама обратио се и генерал-потпуковник Жика Стојшић, командант славне Прве војвођанске 18. пролетерске НОУ бригаде.

 

Једно реаговање на Фрушка гора

  • pedjaza каже:

    Drugarstvo i solidarnost koji su vladali između sremskih skojevaca i partizana, služiće kao večni primer svim budućim generacijama kako se treba ophoditi kada je teško, ali i pouku da takve odnose treba razvijati i gajiti i u miru. Dobra organizacija i požrtvovanost tih mladih i hrabrih ljudi, dovela je do oslobađanja 32 njihova zatočena druga. Bilo je to vreme kada se zaista potvrđivalo koliko je ljudski život važan i da nema cenu.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
10°
Mist
07:0417:40 CEST
TueWedThu
17/8°C
17/3°C
14/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.