САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 782282Укупно посета:
  • 2485924Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ВОЈВОЂАНИ СЕ ПОНОСЕ СВОЈИМ БРИГАДАМА

Делегације СУБНОР-а АП Војводине и Градског одбора Суботице, обележиле су 73. годишњицу формирања 8. војвођанске ударне бригаде, на Фрушкој гори, у познатом партизанском зборном месту „Јабука“.

Потпредседник СУБНОР-а Србије и председник СУБНОР-а Војводине посебно је истакао:

„Бригада је формирана у време одлучујуће борбе против нацистичко-фашистичких снага за ослобођење Војводине. Строј бораца постројен и распоређен по јединицама кренуо је у силовит бој под командом легендарног Милана Корице Ковача.

Ратни пут новоформиране бригаде водио је правцем Фрушка гора – Ириг – Стара Пазова – Белегиш. Вођене су борбе против немачких и усташких снага, али основни циљ био је форсирање Дунава и прелаз у Банат, где се бригада попунила, наоружала новим Совјетским наоружањем, након чега се поново враћа у Бачку и учествује заједно са 7. и 12. војвођанском бригадом у ослобођењу Новог Сада. Даљи пут водио је на север према Суботици, где је Суботички партизански одред под командом легендарног Спартака, водио жестоке борбе са мађарским јединицама и хатарвадасима. Бригада се додатно попунила борцима суботичког одреда и уласком у састав 51. војвођанске дивизије наставља пут према Батини, у једну од најтежих битака на просторима Југославије у Другом светском рату, а затим даље према аустријској граници у силовитим борбама са надмоћнијом фашистичком силом, све до Блајбурга и коначне победе над највећим злом тога времена.

Посебно треба истаћи, да се 8. војвођанска ударна бригада раме уз раме борила са јунацима Совјетске Црвене армије.

Потомци и поштоваоци НОБ и њиховог јунаштва, морају бити достојни и јединствени у очувању тековина славне партизанске антифашистичке борбе, јер тако ћемо сачувати сећање на св е борце који су историју писали својим животима.“

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Clear
06:2818:32 CEST
MonTueWed
min 6°C
16/4°C
18/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.